Karlskronas skolor från förskola till gymnasiet behöver gemensamt spara in flera miljoner, vilket SVT tidigare rapporterat.
Ett vikariestopp och pensionsavgångar och visstidsanställda som inte ersätts, är ett par av åtgärderna i Karlskronaalliansens åtgärdsplan.
Fackförbundet Sveriges Lärare larmar att konsekvenserna kommer bli större klasser, stökiga lektioner, utmattade lärare och fler underkända elever.
”Flyttar resurser”
Men kunskapsnämndens ordförande håller inte med.
– Vi gör åtgärder nu för att kunna sätta in rätt resurser där de behövs. I grundskolan behövs fler specialpedagoger som kan stötta de elever som ligger på gränsen, säger moderaten Hanna Ekblad (M).
Men kan man göra det samtidigt som man sparar in 17 miljoner kronor?
– Ja, utifrån att man ser till att ha rätt man på rätt plats.
– Vi behöver få få fler gymnasiebehöriga elever. Och därför kan det vara så att vi behöver prioritera om våra resurser från gymnasiet till grundskolan.
Satsar på behöriga lärare
Facket pekar på att en ökad undervisningstid per lärare, främst i gymnasiet, minskar tid för planering och för att stötta de elever som har det svårast.
Enligt Ekblad är den ökade undervisningstiden inte främst en konsekvens av ett vikariestoppet eller att pensionsavgångar inte ersätts.
– Nej, utan för att eleverna ska få behöriga lärare i klassrummet.
Se mer i klippet ovan.