• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Bengt Persson på Strömsbergs kvarn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt Persson äger Strömsbergs kvarn och efter många investeringar produceras mycket el här. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Producerar egen el i Strömsbergs kvarn – med anor från 1600-talet

Publicerad

Strömsbergs kvarn norr om Rödeby har anor från 1600-talet då ortens folk kom och malde sitt mjöl här. Nu äger Bengt Persson fastigheten och efter många investeringar producerar han nu el så det räcker och blir över.

– Det räcker till 15-20 hushåll, säger han.

Sedan 1600-talet, då samfälligheten i Strömsberg använde Lyckebyåns vattendrag för att mala sitt mjöl, har det varit verksamhet på platsen. Sedan 1904 ser dammkonstruktionen ut precis som idag, då Bengt Persson äger fastigheten. Efter omfattande investeringar producerar han idag sin egen el och säljer överskottet vidare.
– Jag producerar till försäljning någonstans mellan 200-250 000 kWh varje år, säger han.

Krävande tillståndsprocesser

Kampen för att kunna fortsätta driva anläggningen har varit krävande och kostsam. Bengt Persson har behövt lägga ner mycket tid och pengar för att göra stora anpassningar för att få fortsatt tillstånd för sin anläggning. Nu senast var det en passage för fisk och fauna.

Kortsiktiga lösningar på långsiktiga utmaningar

Den höga rörligheten på elmarknaden och de kortsiktiga politiska besluten som påverkar elproduktionen och energiförsörjningen i samhället ställer till problem för både konsumenter och producenter menar Bengt Persson.

– Det blir svårt att veta hur man långsiktigt ska bära sig åt. Man fattar olika politiska beslut. Man måste hitta en långsiktighet i det hela, säger han.

Se och hör mer om Strömsbergs kvarn och Bengt Perssons satsning på småskalig elproduktion i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.