Elkabel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Torbjörn Källström på Räddningstjänsten förklarar vilka risker det finns med laddning av elbil. Foto: SVT/Agnes Norup

Räddningstjänsten: Ladda inte elbilen i vanligt uttag

Publicerad

Till elbilar följer ofta en kabel som kan kopplas mellan bilens laddare och ett vanligt 230V vägguttag. Men det avråder Elsäkerhetsverket och räddningstjänsten ifrån på grund av brandrisken.

Enligt MSB har antalet el- och elhybridbilar ökat med drygt 380 procent de senaste sex åren. Och i takt med att elbilarna har blivit fler har även brand i elbil ökat.

Under åren 2018-2023 har MSB dokumenterat 490 bränder kopplade till el- eller hybridfordon och eltransportmedel, 120 av dem var personbilar och av dem orsakades 30 stycken under pågående laddning.

Bränder i el- och hybridbil har ökat de senaste sex åren. Foto: Myndigheten för säkerhet och beredskap

Följ instruktionerna

Enligt Torbjörn Källström, instruktör på räddningstjänsten i östra Blekinge, slarvar allt för många med att använda rätt utrustning när det kommer till att ladda elbilen hemma.

– Man är inte så upplyst när man köper saker. Självinsikt är mitt råd, att reda på saker innan ett köp och följ de instruktioner som finns.

I klippet berättar han mer om korrekt laddning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.