Till vänster syns en person i en inomhusmiljö med en oskarp ansiktsdetalj, medan till höger finns en bild på två hermeliner i en bur, där den övre hermelinen hänger vid burens tak och den nedre sitter på en hylla.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu är det bestämt att Sveriges minkfarmar kommer få betalt för att lägga ner. Hör vd Jörgen Martinsson reagera i klippet ovan. Foto: SVT

Regeringen ger grönt ljus – nedlagda minkfarmar får miljonbelopp

Uppdaterad
Publicerad

Minkfarmar kan nu ansöka om ekonomiskt stöd för att avveckla sin verksamhet. Det beslutade regeringen under dagens sammanträde.

Under december kom godkännandet från Europeiska kommissionen – ett ekonomiskt stöd får betalas ut för frivilliga minkuppfödare i Sverige som vill lägga ner sin pälsproduktion.

Och i dag röstade regeringen igenom det ekonomiska stödet på 180 miljoner kronor.

Stödet kommer betalas ut under året till de nedlagda minkföretagen efter verksamhetens storlek. Kravet är att man måste ha lagt ner sin verksamhet innan den 30 juni i år.

– Nu är reglerna för det ekonomiska stödet för avveckling av minkuppfödning på plats och Jordbruksverket kommer att kunna betala ut stödet till berörda företag efter ansökan, säger landsbygdsminister Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

Slutet på minknäringen

Med det nya ekonomiska stödet kan minknäringen, som snart bedrivits i hundra år i Sverige, bli historia. Innan pandemin fanns ett tjugotal minkuppfödare på Listerlandet i Blekinge. Nu står samtliga farmar tomma på djur. I hela Sverige finns det ett 20-tal minkfarmar kvar.

Hör Jörgen Martinsson, vd för Svensk mink i klippet ovan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett sorgligt men rimligt beslut, menar Jörgen Martinsson, vd Svensk mink om regeringens beslut att ersätta Sveriges minkfarmare för att lägga ned. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.