• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ida Wiberg och Daisy kosutyak Foto: SVT

Rekordmånga tjejer gör lumpen

Uppdaterad
Publicerad

I dag ryckte drygt 70 rekryter in på Blekinges flygflottilj F17 för att göra sin militära grundutbildning. Nytt för i år är att värnplikten är könsneutral och i Kallinge är det nu rekordmånga kvinnor som ska göra lumpen.

Av de 71 rekryter som i dag började den militära grundutbildningen på F17 i Kallinge är 24 stycken kvinnor, vilket är rekordmånga.

– Vi är positiva till att ha en blandad grupp. Vi upplever att vi får ut mer av våra soldater när vi är en mer blandad grupp och har en mer jämn fördelning, säger Louise Norén, grundutbildningskompaniets chef.

Alla pliktskyldiga

Värnplikten återinfördes efter beslut förra året sedan den avskaffades 2010 och nu kallar Rekryteringsmyndigheten in personer som uppfyller kraven oavsett kön. Både killar och tjejer är pliktskyldiga att gå grundutbildningen om de kallas in.

– Det är vårt första inryck med könsneutral totalförsvarsplikt så det är vi väldigt glada för, säger Louise Norén.

En av dem som blivit inkallade är Ida Wiberg från Väckelsång som tidigare studerat design och inredning i Växjö. Hon hade egentligen tänkt studera vidare direkt efter gymnasiet, men nu ska hon istället bo i Kallinge tillsammans med ungefär 70 andra i nio månader.

– Det känns spännande att börja på något nytt. Jag har precis tagit studenten så det är äventyr, säger hon.

Ida Wiberg hade egentligen tänkt studera vidare direkt efter gymnasiet, men nu ska hon istället bo i Kallinge tillsammans med ungefär 70 andra i nio månader. Foto: SVT

”Känns bra, men nervöst“

Knappt hälften av rekryterna på F17 i år har sökt sig dit frivilligt. En av dem är Daisy Karppi Kosutyak från Karlshamn som i första hand ville komma in på skyttesoldat, men ska nu bli fordonssoldat.

– Det känns väldigt bra men nervöst. Jag ser fram emot alla övningar vi kommer ha och de fysiska testerna, säger Daisy Karppi Kosutyak.

Försvarsmakten arbetar med att få in fler kvinnor och myndigheten siktar på att den i framtiden ska bestå av 30 procent.

Förutom inryckningen på F17 i Kallinge påbörjade också 183 rekryter sin militära grundutbildning på Sjöstridsskolan i Karlskrona på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.