En person står framför en modern byggnad med stora fönster, där skylten ”Stadshus” är synlig. Byggnaden omges av grönska och det är klar himmel. Hyresgäst, hyresvärd, hyresrätter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är varken bättre eller sämre” – I klippet förklarar Ulrik Lindqvist vad Ronneby kommun gör åt oseriösa hyresvärdar. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Ronneby kommun ska utöka kontrollerna av oseriösa hyresvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Att fastighetsägare inte åtgärdar påtalade brister i hyresbostäder gör att Ronneby kommun nu ska titta närmare på de problem som finns.

– Det handlar om att se till att människors hälsa inte drabbas. Det är huvudsaken, säger ordförande Ulrik Lindqvist i Miljö- och byggnadsnämnden.

Tre kommuner i Blekinge har oseriösa hyresvärdar som pekas ut i SVT:s granskning. En av dem finns i Ronneby kommun.

– Nu har vi sagt att vi måste titta på det här och hoppas att det kommer in fler anmälningar till kommunen när det inte fungerar, säger Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Ulrik Lindqvist.

Oseriösa hyresvärdar

Missnöjda hyresgäster

– Det kan vara värme, kyla, drag eller radon som man är orolig för. Då är det viktigt att hyresgäster kontaktar kommunen.

När kommunen får in en anmälan från en hyresgäst som inte får gehör från sin hyresvärd gör Miljö- och byggnadsförvaltningen en kontroll.

Kräver åtgärder

Är det allvarliga brister kan kommunen förelägga fastighetsägaren att åtgärda felen, och om det inte sker inom en viss tidsram kan ägaren få ett vite.

– Det kan röra sig om stora pengar om det är allvarliga fel i fastigheten, säger Ulrik Lindqvist.

I klippet ovan hör du vad Ronneby kommun gör åt brister i hyresfastigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oseriösa hyresvärdar

Mer i ämnet