Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Blixt, ordförande för Moderaterna i Ronneby, vittnar om en djup förtroendekris i partiet efter avslöjandena om kommunalrådet och partivännen Roger Fredriksson. Foto: Henrik Friberg/SVT

Ronnebymoderaterna djupt splittrade – krismöte väntar

Uppdaterad
Publicerad

En ordförande som tappat förtroendet för sin gruppledare.

Och en partigrupp oenig om vägen framåt.

Efter den senaste tidens avslöjanden är sprickan avgrundsdjup bland Ronnebys M-politiker.

Roger Fredriksson är inne på sin fjärde mandatperiod som kommunstyrelseordförande i Ronneby. Den senaste tiden har dock hans ledarskap öppet ifrågasatts – också av egna partivänner. Så sent som i mars kunde SVT avslöja att Fredriksson en natt i höstas larmade blåljuspersonal till en politisk motståndare han hamnat i privat konflikt med.

Och efter uppgifterna att Fredriksson vid upprepade tillfällen de senaste åren intagit alkohol i samband med tjänsteresor har partiets nyvalda ordförande Sara Blixt fått nog:

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

– Det är fruktansvärt. Jag saknar ord, säger hon.

Blixt lämnar partiet – om Fredriksson blir kvar

Fredriksson i sin tur menar att Blixt driver en kampanj mot honom och den del av partiet lokalt som fortfarande står bakom honom.

Enligt vad SVT erfar kommer den moderata fullmäktigegruppen att samlas på söndag för en förtroendeomröstning om vilken väg partiet ska gå.

Det är medlemmarna i den som avgör.

Sara Blixt bekräftar bilden av ett splittrat parti och säger i dag att hon lämnar Moderaterna om Fredriksson får fortsatt stöd att styra Ronneby.

– Jag kan inte stå bakom hans beteende, varken som politiker eller medborgare. Så får det bli i så fall.

Hör Sara Blixt berätta om Ronnebymoderaternas svåra vägval i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Roger Fredriksson (M)

Mer i ämnet