I klippet berättar Anders Borgman, säkerhetssamordnare, om de regler som gäller. Foto: SVT/TT

Väktare ska stoppa otillåtna raketer i Sölvesborg vid nyår

Uppdaterad
Publicerad

I Sölvesborg får den som vill avfyra fyrverkerier på egen hand hålla koll på klockan. Enligt kommunens nya regler är det endast tillåtet att skjuta raketer utan tillstånd under två av nyårsfirandets timmar.

För att se till att reglerna följa har väktare och ordningsvakter satts in.

I år är det endast tillåtet att använda fyrverkerier och annan pyroteknik utan polistillstånd mellan klockan 23.00 på nyårsafton och 01.00 på nyårsdagen, inom Sölvesborgs kommun.

Den som avfyrar raketen måste dessutom befinna sig minst hundra meter från kommunens särskilda boenden, skolor, fritidshem och förskolor.

– Det finns många ordsaker till beslutet. Det är ett störningsmoment, människor skadar sig, det är mycket nedskräpning och framför allt att våra djur tar skada, säger Anders Borgman, säkerhetssamordnare.

Kommunalråd vill se förbud

För att se till att de nya reglerna efterlevs kommer kommunen att stärka upp med både ordningsvakter och väktar i centrala delar av staden.

– Om det inte efterlevs är det en ordningsstörning, och således en polisiär händelse, säger Anders Borgman.

I ett inlägg på Facebook skriver kommunstyrelsens ordförande Louise Erixon att hon ser de nya reglerna som ett steg i rätt riktning för kommunen, men att hon gärna ser att fyrverkerier ”förbjuds helt och hållet inom snar framtid”.

”Litar på invånarnas sunda förnuft”

Beslutet om de nya reglerna för användning av fyrverkerier togs av kommunfullmäktige i Sölvesborg i början av året.

Även i Olofström har kommunen sett över möjligheten att införa tidsbegränsningar för raketer.

– Men om vi ska gå ut med ett påbud måste vi ha möjlighet att se till att det efterlevs. Vi tror inte att polisen skulle ha tid att prioritera det. Vi litar på Olofströmmarnas sunda förnuft och att de sköter sig kring nyår, säger samhällsutvecklingschef Öjvind Hatt.

Det gäller i din kommun

Karlskrona

I Karlskrona kommun finns ingen begränsad tidsperiod för när fyrverkerier får avfyras. Däremot krävs tillstånd från polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor inom detaljplanelagt område, enligt de lokala ordningsföreskrifterna.

Ronneby

För användning av fyrverkerier i centrala delar av Ronneby, samt Kallinge torg, krävs tillstånd från polismyndigheten. Inte heller här finns några tidsmässiga begränsningar.

Karlshamn

I Karlshamn krävs polistillstånd för att använda fyrverkerier på offentlig plats, med undantag för perioden mellan nyårsafton klockan 22.00 och nyårsdagen klockan 01.00. Då krävs tillstånd endast om användningen innebär risk för skada på eller beaktansvärd olägenhet för person eller egendom. Fyrverkerier eller andra pyrotekniska varor får inte användas på Stortorget i Karlshamn.

Olofström

I Olofström finns inga lokala föreskrifter för vad som gäller användning av raketer och pyroteknik. Polistillstånd krävs om du vill avfyra fyrverkerier eller använda annan pyroteknik på en plats eller vid en tidpunkt där det finns risk för att människor, djur eller egendom skadas.

Sedan den 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen och en särskild utbildning för att använda raketer med styrpinne. Det gäller i hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.