Personen håller upp en grön skylt med texten ”JA” i en modern inomhusmiljö med trä- och metallinredning. Bakgrunden visar en lång korridor med ljusa väggar och fönster.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det finns hopp om ersättning – även om företaget du köpt något av gått i konkurs. Hör Ronneby kommuns konsumentvägledare Niclas Sturesson berätta i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Så kan kunder få rätt vid konkurs

Publicerad

Har företaget du har köpt något av gått i konkurs – men du vill reklamera eller kräva ersättning?

Ronneby kommuns konsumentvägledaren Niclas Sturesson berättar om vilka rättigheter du har.

De senaste åren har konkurserna bland bilfirmor ökat kraftigt. Bara under första delen av 2024 ökade antalet konkurser bland bilhandlare med över 70 procent, visar statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe.

Efter att bilfirman Fordonscompaniet i Karlskrona gick i konkurs i maj, har flera bilägare vänt sig till kommunens konsumentvägledare om råd och vart man som kund ska vända sig.

”Banken är skyldig att hjälpa dig”

Det kan vara svårt och snårigt att få ersättning från ett företag i konkurs, speciellt om konkursboet är tomt. Men det finns hopp, speciellt om du har betalat med kreditkort.

– Då är banken skyldig att hjälpa dig med ersättning genom den så kallade invändningsrätten, säger Niclas Sturesson.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.