Karlskrona vill öka elevers närvaro i skolan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Amelie Gullin leder Karlskrona kommuns arbete med att få ner frånvaron bland elever i skolan. Foto: Sofia Widerberg Fisher/SVT

Så ska Karlskrona kommun minska skolket i skolan

Publicerad

Var femte elev i Karlskrona har problematisk frånvaro. Nu vill kommunen öka närvaron bland eleverna i grundskolan.

– Vi vill nå eleverna tidigare, säger verksamhetsutvecklare Amelie Gullin.

På grundskolorna i Karlskrona kommun gör man nu en satsning på att få upp närvaron. I dag skippar var femte elev lektioner i skolan vilket är en förbättring från pandemitiden, men enligt kommunen är den siffran för hög.

Därför införs nu ett nytt arbetssätt för lärarna i kommunen som heter Närvarohjulet. Syftet är att de ska få stöd för att arbeta främjande, förebyggande och åtgärdande.

– Närvarohjulet är framförallt för tidig upptäckt och målet är att vi inte ska ha barn hemma, säger Amelie Gullin, verksamhetsutvecklare på kunskapsförvaltningen.

Antalet hemmasittare sjunker

Enligt henne har även antalet ”hemmasittare” sjunkit jämfört med under pandemin. Definitionen av vad en hemmasittare är varierar – men Amelie Gullin definierar det som elever med 80-100 procents frånvaro och som varit frånvarande under en längre tid.

Hon säger också att föräldrar som ser tendenser till frånvaro hos barnen kan få hjälp.

– Ta kontakt med skolan för det finns hjälp att få.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.