Karlskrona kommun har presenterat fem förslag för att dämpa de negativa effekterna av den nya tidtabellen för Aspöfärjan som börjar gälla 1 januari 2024. Foto: Karlskrona kommun.

Så vill Karlskrona kommun lösa turerna med Aspöfärjan

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har nu presenterat fem förslag för att dämpa de negativa effekterna av renoveringen av kajen vid färjeläget till Aspö. Förslagen presenterades vid ett dialogmöte med ett hundratal Aspöbor under onsdagskvällen.

Den första januari 2024 börjar en ny tidtabell gälla för Aspöfärjan, då kajen där färjan avgår i Karlskrona är i dåligt skick och ska renoveras.

Inför renoveringen har ett tillfälligt färjeläge byggts, vilket medför att färjeöverfarten kommer att ta längre tid. Därför har Trafikverket justerat tidtabellen och antalet turer har dragits ner från 22 till 17 per dygn i vardera riktning.

Kommunens förslag

För att stävja de negativa effekter som minskat antal turer medför har Karlskrona kommun tagit fram fem förslag till lösningar som nu undersöks. Ett förslag handlar om att komplettera reservläget på kajen med en så kallad flexibel släde under vattnet så att angöringen med färjan kan gå snabbare.

Kommunen undersöker också möjligheten att besluta om akutinsats på kajen vilket skulle dra ner renoveringstiden till cirka ett år.

Ett par förslag är att kommunen själva hyr in eller betalar Trafikverket för ytterligare bemanningsteam för att kunna köra fler färjor. Sista förslaget är att handla upp passagerartrafik som skulle komplettera Trafikverkets tidtabell.

– Vi delar alla uppfattningen och målsättningen att förändringarna i tidtabellen ska bli så små som möjligt efter årsskiftet. Aspöborna ska känna sig trygga i att Karlskrona kommun arbetar på alla möjliga sätt för att minska effekterna som övergången till reservläget ger, säger kommunalrådet Börje Dovstad, som deltog på mötet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.