Seglaren Sverker Ullerstam tycker inte att trafikreglerna följs ute på sjön. En manual hör hemma på varje båt, menar han. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Seglare om ökade båtintresset: ”Sjöreglerna följs inte”

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19 och effekterna av pandemin gör att semester på hemmaplan får ett kraftigt uppsving i år. Båtmarknaden är en stor vinnare när alltfler passar på att köpa den efterlängtade båten och prova på båtlivet. Men det finns risker med att nybörjare ger sig ut på vattnet, menar båtägare.

Nere i gästhamnen i Karlskrona stadsmarina har seglaren Sverker Ullerstam lagt till. Han kommer från Göteborg och är erfaren seglare sedan flera år tillbaka.

– Det här med corona struntar man i, för det finns ju inget säkrare än en ensam man i en segelbåt på havet, säger han.

Han tar upp boken ”Sjöfartsföreskrifter m.m.” som han har liggandes inne i hytten på sin segelbåt. Det är inte alla båtförare som följer reglerna, menar han.

– Mitt i sommaren i Bohuslän går det inte att vara där. Det är för mycket båtar, för mycket okunnighet och hänsynslöshet.

”Inte helt lätt att navigera”

Mikael Svensson och Ann Berggren är bosatta i Viken och har båda vuxit upp med båtar. De är på väg att lämna Karlskrona för att segla ner mot Hasslö.

De förstår varför fler köper båt nu, när man inte vågar resa och kanske heller inte vill köpa en sommarstuga. Men det finns en hel del saker att tänka på innan man ger sig ut med sin nya båt.

– Det är ju inte helt lätt att navigera, det är en sak man måste lära sig. Det går inte bara att pröva utan där måste man ju ha grundläggande kunskaper, säger Ann Berggren.

Mikael Svensson är usprungligen från Karlskrona. Nu seglar han runt Sveriges sydliga kust med Ann Berggren. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.