Blodprov tas på ett spädbarn / En vattenkran rinner

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tio år efter att föroreningarna upptäcktes kommer idag domen om PFAS-målet i högsta instans. Foto: SVT

Tio år efter larmet – i dag faller PFAS-domen

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått tio år sedan upptäckten att dricksvattnet i Kallinge var förorenat. Turerna har varit många, men i dag kommer Högsta domstolens avgörande i PFAS-målet.

Det var i december 2013 som vattenverket Brantafors i Kallinge stängdes, när det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik upptäckte skyhöga halter av de hälsofarliga kemikalierna PFAS i dricksvattnet. Källan till utsläppen var brandskum från brandövningar på Blekinge flygflottilj.

Drabbade Kallingebor bildade PFAS-föreningen för att driva frågan om skadestånd. Och Blekinge tingsrätt slog fast att förhöjda halter av PFAS är en personskada och att de drabbade ska kompenseras.

Vattenskandalen i Kallinge

Överklagades

Men efter en överklagan rev Hovrätten över Skåne och Blekinge upp domen och slog fast att Ronneby kommun inte är skadeståndsskyldig, med motiveringen att de som druckit av vattnet måste bevisa att det är PFAS som orsakat deras personskador.

PFAS-föreningen överklagade i sin tur till Högsta domstolen, som i våras meddelade att de prövar fallet. Och i dag kommer alltså avgörandet, om förhöjda halter av PFAS i blodet ska klassas som personskada och vara skadeståndsgrundande eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet