Det var i oktober 2016 som den försvarsanställda mannen bjöd med sin flickvän till den anläggning, klassad som skyddsobjekt, där han arbetade. Flickvännen stannade i tre timmar och mannen angav i besöksliggaren att hon också var försvarsanställd – vilket inte var fallet.
Försvarsmakten betraktade det som en allvarlig förseelse och ansåg att skyddsvärd information hade kunnat röjas. Efter händelsen beslutade försvarsmaktens personalansvarsnämnd att säga upp mannen.
Frias av tingsrätten
Både mannen och kvinnan åtalades för grovt olaga intrång vid Blekinge tingsrätt, men friades under onsdagen – snart fem år efter händelsen.
I sin dom slår tingrätten fast att det krävdes en besöksanmälan för att kvinnan skulle ha fått besöka skyddsobjekt, vilket hon saknade, och att besöket således var olovligt.
Men rätten menar samtidigt att det inte går att fastställa att mannen begick gärningen med uppsåt och att han därför ska frias.
Även flickvännen frias eftersom hon varit inbjuden till platsen och inte haft någon anledning att tro att besöket var olagligt.