Trafikverket: ”Extremt låga halter av dioxin i vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt låga halter av dioxin i dricksvattnet i Saleboda och det är inte längre någon fara för de boende att dricka av det. Det menar Trafikverket i sin nya rapport efter utökade provtagningar av vattnet.

Dioxinprovtagningarna i Saleboda är nu klara och Trafikverket har sammanställt en rapport där man konstaterar att vattnet i de aktuella brunnarna ”bedöms medföra ett marginellt tillskott av dioxiner till konsumenten”.

– Det är extremt låga halter det handlar om. Vi gör bedömningen att det inte är utgör någon risk att dricka av vattnet, säger Annelie Rossander, miljöspecialist på Trafikverket.

Långdragen debatt

Bakgrunden till provtagningarna är en långdragen historia som började redan i oktober 2014 då man upptäckt dioxin i några av de boendes brunnar.

Giftet upptäcktes efter att Trafikverket byggt en bro över järnvägen i byn – och debatten om huruvida dioxinupptäckten berodde på bygget eller inte har fortsatt sedan dess.

Och så sent som i maj förra året beslutades det att en utökad grundvattenprovtagning skulle göras.

– Vi har nu tittat mer på det för att kunna göra en bättre bedömning. Det är ingen risk för någon vuxen människa att dricka av vattnet. Det vi äter innehåller mer dioxiner, säger Annelie Rossander.

Hon menar däremot att halterna skulle kunna påverka små barn.

– Man kan inte utesluta att det finns en risk. Barnen är redan uppe i maxnivåer och minsta lilla påslag kan göra att det tippar över.

Beror inte på vägbygge

Trafikverket menar också att det enligt deras bedömning fortfarande inte finns något som tyder på att de dioxinhalter som tidigare uppmätts skulle bero på deras bygge av järnvägsbron.

Av Trafikverkets utredningar är det endast en brunn av de undersökta som innehåller mer dioxin än vad som bedöms okej enligt riktvärdena. Men vattnet i den brunnen används inte som dricksvatten.

Även Arbets- och miljömedicin har gjort ett utlåtande där man gjort samma bedömning som Trafikverket efter provtagningarna.

Niels Prösch, en av dem vars brunn haft höga dioxinhalter, vill inte kommentera rapporten förrän han tagit del av den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.