Nu får två besättningsmän vid det grundstötta fartyget Marco Polo böter för vårdslöshet i sjötrafik. Foto: Johan Nilsson/TT

Trasig gps bakom oljeutsläppet – två får böter

Uppdaterad
Publicerad

Två besättningsmän på den grundstötta färjan Marco Polo har dömts till 50 dagsböter vardera för vårdslöshet i sjötrafik. De förlitade sig på en gps som inte fungerade i dimman och mörkret, konstaterar åklagaren.

Besättningsmännen trodde att de befann sig på utsidan av Hanö, men fartyget befann sig i själva verket mellan Hanö och fastlandet. Vid den första grundstötningen var det tredjestyrman som var vakthavande befäl.

– Det är nedsatt sikt, det är dimma och mörker. Han har vid framförande av fartyget nöjt sig med att titta i det elektroniska sjökortet, i stället för att använda sig av andra hjälpmedel, som till exempel radarn ombord eller vanlig utkik, säger kammaråklagare Adrien Combier-Hogg.

Efter den första grundstötningen tog befälhavaren över. Även han förlitade sig på det elektroniska sjökortet, vilket ledde till grundstötning nummer två. Besättningsmännen har förhandsgodkänt strafföreläggandet, vilket betyder att det har vunnit laga kraft.

Fartyget Marco Polo som gått på grund i Pukaviksbukten och en bild på en svan som simmat i olja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet