Bilden till vänster visar en vithårig kvinna i svarta glasögon som heter Eva Olausson. Hon deltar i forskning om vaccin mot urinvägsinfektion på Blekinge tekniska högskolan. Bilden till höger visar en vaccinspruta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag blev jätteglad när jag hörde om studien eftersom jag själv har mycket urinvägsinfektioner, säger deltagaren Eva Olausson. Se mer om den unika vaccinstudien på BTH i klippet. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Infektionsdrabbade Eva i Karlskrona testar nytt vaccin: ”Ställer gärna upp”

Publicerad

Ett vaccin mot urinvägsinfektion kan bli verklighet om några år. Tillsammans med forskare över hela världen håller BTH på att testa vaccinet på deltagare från Blekinge.

– Jag blev väldigt intresserad när jag hörde om studien, säger 75-åriga Eva Olausson från Karlskrona.

Forskare från 22 länder testar just nu vaccinet på 18 500 testdeltagare. En av dem är Eva Olausson som själv ofta drabbas. Just därför blev hon glad att hennes medverkan i studien kan hjälpa andra.

– Jag blev jätteglad när jag hörde om studien eftersom jag själv har mycket urinvägsinfektioner, säger hon.

Blindstudie

Först om tre år vet Eva Olausson om det är ett vaccin hon får – eller om det är en placebospruta som hälften av deltagarna får.

Urinvägsinfektionen kan drabba unga som gamla, män som kvinnor. Men det är främst äldre personer som råkar ut för allvarliga komplikationer. Därför riktar sig studien till deltagare över 60 år som drabbats av urinvägsinfektion det senaste året.

– Det finns ingen annan studie i den här storleken om urinvägsinfektion, säger professor Johan Sanmartin Berglund på BTH som leder forskningen i Sverige tillsammans med forskare från Uppsala, Örebro och Malmö universitet.

Hör mer om varför Eva Olausson vill delta  i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.