• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Herman Afzelius är ordförande för PFAS-föreningen. När han hörde att Kemikalieinspektionen vetat i flera år, reagerade han starkt. Foto: Cajsa Bengtsson/TT

USA varnade svenska myndigheter för PFAS tidigt

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter varnade redan år 2000 för hur farligt PFAS var. Alltså 13 år innan PFAS-skandalen i Kallinge. I en granskning som P1 programmet Kaliber har gjort visar den hur myndigheter, kommuner och försvarsmakten har agerat – och inte agerat – för att ta PFAS på allvar.

I Kalibers granskning visar den att amerikanska myndigheter mejlade Kemikalieinspektionen redan år 2000 och varnade för hur farligt PFAS är. Kemikalieinspektionen skrev en varnande rapport till regeringen. Men tänkte aldrig på att grundvattnet kunde vara i fara.

– Nej, det fans aldrig med i de där tidiga diskussionerna. Då hade vi ju inte nån kunskap om att de här kemikalierna kan dyka upp i dricksvattnet, säger Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen till Kaliber.

Vattenskandalen i Kallinge

Men enligt granskningen visste Kemikalieinspektionen om att släckskum kunde sprida sig till grundvatten.

”Jag hamnade i chock”

Herman Afzelius är ordförande för PFAS-föreningen, när han hörde om att Kemikalieinspektionen vetat om detta i flera år reagerade han stark.

– Det är tragiskt. Hade man agerat bättre hade jag och mina barn sluppit ha giftet i oss, säger Herman Afzelius till SVT Nyheter Blekinge.

Enligt Herman Afzelius hamnade han i chock när beskedet kom.

– Jag förstår inte hur detta kunde hända, man har varnat men inget gjordes på så många år. Jag hamnade verkligen i chock, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet