Vården kan hjälpa kvinnor som har besvär av sin könsstympning på många sätt. På kvinnohälsovården kan kvinnor till exempel få rådgivning om man vill göra en öppningsoperation.
– Det är flickan eller kvinnan som bestämmer vad vi gör och hur mycket vi hjälper, säger Bodil Ehn, mödrahälsovårdsöverläkare i Karlskrona.
Tar bort könsorgan
De flesta flickor som könsstympas är mellan 4 och 14 år gamla. Ingreppet kan gå till på olika sätt, men oftast görs det utan bedövning. I en del fall tar man bort hela eller delar av klitoris och inre blygdläppar.
I andra fall skärs alla yttre könsorgan bort, underlivet sys ihop och kvar lämnas ett litet hål för kiss och mensblod. Det kan leda till besvär att kissa, i samband med mens, vid sex eller vid en förlossning.
Traumatisk ingrepp
Bodil Ehn träffar ofta kvinnor som har gått igenom en könsstympning, som söker hjälp för sina besvär. Genom kvinnohälsovården kan man även få kontakt med en psykolog om man behöver prata med någon om sina erfarenheter.
– Man får inte glömma att det är ett svårt trauma att gå igenom och att flickor och kvinnor kan behöva psykologiskt stöd, säger Bodil Ehn.
Hon hoppas att det blir mer känt i de grupper där sedvänjan finns, att vården finns där för att hjälpa till.
– Det är viktigt att man känner att det inte är tabu att prata om, säger hon.