elev håller i spruta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Zeina Amaeere från Sunnadalskolan provar att sätta en venkateter. Följ med till Sjuksköterskedagen på BTH i klippet. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Zeina, 15, är sjuksköterska för en dag – vårdmässa på BTH

Uppdaterad
Publicerad

Genom att anordna Sjuksköterskedagen på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona, hoppas man locka fler till yrket.

– Den äldre befolkningen blir större, vi behöver bli fler, säger Therése Andersson, programansvarig.

Blekinge Tekniska Högskola kryllar av besökare under fredagen och alla i samma syfte: yrket sjuksköterska. De yngsta besökarna kommer från högstadiet.

Bland annat är Zeina Amaeere på besök med sin klass från Sunnadalskolan.

– Vi ska se om det finns någon som vill gå den här linjen. Det här är ju en chans för dem att få veta mer om det, säger hon.

”Bristen fortfarande stor”

I en av montrarna finns representanter från Region Blekinge på plats med uppdraget att locka BTH-studenter på Sjuksköterskeprogrammet till sig när de är färdigutbildade.

Enligt Charlotte Sjölander, huvudhandledare för praktikanter på Blekingesjukhuset, har regionens arbete för att minska hyrpersonalen gett tydlig effekt den senaste tiden.

– Men bristen är fortfarande stor och det behövs fler sjuksköterskor. Många som pluggar här på BTH är ju från andra ställen i Sverige, men en hel del stannar, säger hon.

Se mer av mässan i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.