Av de drygt 400 hemlösa personerna i Dalarna finns flest i Borlänge kommun – 133 personer.
– Det är en jätteutmaning att inte ha några som är hemlösa i Sverige för det handlar om hela samhällsstrukturen, men vi gör allt vi kan i Borlänge, säger Tomas Ahlin.
Hemlösheten har sjunkit
Socialstyrelsen gör var sjätte år hemlöshetskartläggningar. Den senaste visar att drygt 27 000 personer är hemlösa i Sverige i dag. Det är omkring 6 000 färre än vid den senaste kartläggningen.
I undersökningen ingår fyra olika hemlöshetssituationer. Bland annat akut hemlöshet där personen sover ute och eget ordnat tillfälligt boende.
– Framöver är det vräkningsförebyggande arbetet viktigt, att komma in ännu tidigare i människors liv. Även den uppsökande verksamheten när det gäller missbruk och psykisk ohälsa så att vi blir bättre på att erbjuda stöd och hjälp, säger Tomas Ahlin.
Hemlösheten i DAlarna 2023
Totalt antal hemlösa: 434
Avesta 51
Borlänge 133
Falun 55
Gagnef 35
Hedemora 9
Leksand 10
Ludvika 40
Malung-Sälen 10
Mora 29
Orsa 8
Rättvik 22
Smedjebacken 16
Säter X *
Vansbro X *
Älvdalen 10
* Om en kommun har 1-5 personer i någon hemlöshetssituation eller totalt, ersätts siffran med ett X. I vissa fall kryssas högre värden för att inte länssumman ska möjliggöra bakvägsidentifikation. Om enbart en hemlöshetssituation är X-markerad, kryssas ytterligare en hemlöshetssituation för att undvika bakvägsidentifikation.
Källa: Socialstyrelsen
Socialstyrelsens fyra hemlöshetssituationer:
Akut hemlöshet Sover ute, offentliga platser, garage, vind, härbärge, vandrarhem, jourboende, skyddat boende, akut boende.
Utan eget boende efter kommande flytt/avslutad vistelse på institution o liknande. Boende med stöd, SiS, HVB, familjehem, heldygnsvård, anstalt, häkte (inom tre månader).
Långsiktiga boendelösningar med bistånd enligt Socialtjänstlagen, SOL. Socialt kontrakt, träningslägenhet, försökslägenhet, andrahandskontrakt utan besittningsrätt.
Eget ordnat tillfälligt boende Bor ofrivilligt hos familj/bekant eller privatperson utan kontrakt eller kort andrahands- eller inneboende hos privatperson (maximalt tre månader).
Källa: Socialstyrelsen