52 procent dyrare el i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Elkostnaden har ökat med 52 procent i Dalarna det senaste året, vilket är fem procent mer än i riket. Samtidigt är skillnaderna stora beroende på var man bor. Billigast är elpriset i Borlänge och dyrast i Avesta – en skillnad med 18 procent. 

Att elpriset ökat beror till stor del på elhandelspriset som styrs av tillgång och efterfrågan på el. Även skatten på energi har ökat.

Kartläggningen har gjorts av Nils Holgersson-gruppen, bestående av Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Dubbelt så dyr elnätsavgift i Avesta

Enligt jämförelsen var elpriset i juni i år 252 öre/kWh i Borlänge, vilket kan jämföras med priset i Avesta på 297,7 öre/kWh. Att det råder sådan skillnad mellan kommunerna beror till stor del på elnätsavgiften. I Borlänge var den avgiften drygt 40 öre/kWh och det dubbla i Avesta.

Billigare el med eget elbolag

Elnätsavgiften är kostnaden för transport av elen och för drift och underhåll av elnätet. Vissa kommuner har inget eget elbolag och är då i händerna på andra aktörer som sätter priserna.

– Att ha ett eget elbolag är en väldigt starkt bidragande faktor till att kunna hålla nere kostnaderna för en kommun, säger Peter Johansson som är elnätschef på Borlänge Energi.

I klippet berättar han mer om vad Borlänge Energi gjort för att hålla kostnaden för elnätet så låg som möjligt!

Dela dina bästa tips: Så sänker jag mina energikostnader

Pinnat inlägg
en julstjärna och julgransbelysning framför.
Foto: Gorm Kallestad/TT

Julbelysning som vanligt eller håller du igen – dela med dig av dina tankar

Det närmar sig jul och i år sätter nästan alla kommuner i länet upp julbelysning, trots elkrisen.

Hur gör du där hemma? Snålar du ner på julbelysningen eller slår du kanske på stort? Hur går dina tankar? Dela med dig i vår chatt!

Olle • Jag lånar grannens toalett, så slipper jag rengöringsmedel. 😂

Olle • Jag går in till grannen duschar, så slipper jag betala för varmvattnet.

Per • Bor på parkbänk.

Martin • Att avstå från julbelysning i kommunerna samtidigt som skidanläggningar kommer sluka 1000-tals gånger mer energi för snötillverkningen och man håller badanläggningar öppna liksom 21-22 grader i sina fastigheter är inget annat än ren symbolpolitik! Trist och okunnigt i denna mörka årstid.

Jimmy • Bor litet så har bara en ljusstake i vanliga fall. Sätter upp den som vanligt i år men kommer inte tända den.

Det låter som en bra idé. Stämning att ha den uppe ju!

Nisse • Använder stearinljus och dricker glöggen kall.

Kerstin • Julbelysning i all ära, visst ska vi alla dra vårt strå till stacken! Men!!! Jag är nyfiken på hur Vasaloppet (och andra skidanläggningar) tänker när det handlar om tillverkningen av konstsnö!? Dessa maskiner om något, torde väl sluka massor med energi där de står och blåser på dygn ut och dygn in? Rätta mig gärna om jag har fel.

Lena Eriksson • Vi använder enbart LED lampor både inne och ute och har gjort så i flera år. stänger alltid av all ström till tex TVn och datorn på nätterna, har inget som står på stand-by läge. det har vi sparat mycket el / pengar på.

Jessica • Belysningen har vi på som vanligt, ledlampor i alla. Julbelysningen kommer lysa i år som vanligt, ledlampor där också. Inne har vi sänkt temeraturen till 20° från 22°, lite ovant men ok.

Ole • Vi måste visa solidaritet med dem som har problem med elpriserna , och spara på strömmen, så vi kan få prisen på till att gå ned.

Fakta: Så har elhandelspriset beräknats

Elpriset är sammansatt av elnätsavgift och elhandelspris (SCB:s statistik för rörligt elavtal rullande medelvärde 12 månader juli-juni och medel för el-område 1-4) samt gällande elskatt för aktuellt år och kommun. Läs hela rapporten på nilsholgersson.nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet