Oscar har keps och sitter i framsätet på en bil från Idre på väg mot Älvdalen längs en snöig väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lite långt” – varje gång Oscar ska träna i Älvdalen så får han åka 22 mil tur och retur. Följ med i bilen och hör om för- och nackdelarna med långa resor. Foto: Sofie Lind/SVT

9-årige Oscar från Idre åker 22 mil för hockeyträning – flera gånger i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Idrott för barn blir allt dyrare och samtidigt är långa resor till träningar och tävlingar något som många familjer tampas med. 9-årige Oscar Halvarsson åker mellan Idre och Älvdalen flera gånger i veckan för att kunna spela ishockey – totalt 22 mil fram och tillbaka.

– Det är jobbigt, men det är kul, säger han.

Sportorganisationen RF-SISU Dalarna har gjort en kartläggning om vad de olika idrotterna kostar att utöva och har sett en ökning.

Till viss del handlar det om höjda medlemsavgifter men också där kostnaden för utrustning ökat, där ishockey är en av de dyraste sporterna.

Åker 22 mil flera dagar i veckan

Idreborna Oscar, 9 år, och Axel, 13 år, åker 22 mil bil tur och retur mellan Idre och Älvdalen flera gånger i veckan för att träna ishockey. Resan tar över en timme till träningen och sedan lika lång tid hem igen, förutsatt att det är bra väder och lugnt med trafik längs vägen när föräldern Tommy kör dem i bilen.

Men skulle inte dina söner kunna åka buss istället?

– Till träningen skulle det gå, men inte hemåt efteråt – då blir vi fast i Älvdalen nämligen, förklarar Tommy Halvarsson, pappa till Oscar och Axel.

Men Tommy menar också att det finns andra saker som driver familjen att åka många långa sträckor flera gånger i veckan – se mer i videoklippet ovan.

Till vänster står Martina Arkåsen på en idrottsplats med grön konstgräs. Till höger visas en samling sportutrustning, inklusive skridskor, klubbor och hjälmar som hänger på en vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tre tips från Martina Arkåsen, RF-SISU Dalarna, på vad man skulle kunna göra för att hålla nere kostnaderna: ”Om föreningarna bara bestämde sig för att...” Foto: Alfred Olhans/SVT

För dyrt med idrott? Hur påverkas du?

SR • Tycker idrotten ska vara avgiftsfri under skolåldern. Bara att reformera om

Stort tack för alla inlägg! Nu stänger vi chatten för denna gång.

Ingeborg • Stockholms Stadsmission ger bidrag till föräldrar så att de kan bekosta en fritidsaktivitet till sina barn. Man kan själv styra sin gåva till Stadsmissionen så att den går till såna aktiviteter. Som ett alternativ om man kan och vill bidra kan man säkert kontakta sin lokala idrottsförening och sponsra med inriktning på att fler unga ska kunna idrotta. Många föräldrar jobbar också ideellt i föreningarna vilket innebär att avgifterna kan hållas lägre.

Anna • Halle, livet kan förändras snabbare än du anar. Även ditt!

Antti • Medlemsavgiften var ok men det är dom dolda kostnaderna som påverkar mer.. föreningen lägger Medlemsavgiften på en låg nivå för att få många medlemmar sedan kommer dom dolda avgifterna som ett brev på posten.
Ungdomarna måste sälja en massa prylar å lotter.
Blir dom inte av med lotterna eller rabatthäften måste föräldrarna lösa in dom.
Det kan röra sig om stora merkostnader för föräldrarna.
Detta görs för att ekonomin i klubben är dålig.

Hanni • Att moralisera över hur många barn folk bör ha känns väldigt kontraproduktivt. Det löser inte det nuvarande problemet för dessa barnfamiljer

Ingemar Abrahamsson • Den dummaste besparingen hittills.

Halle • Tycker folk ska tänka på barnets bästa före ens egna vilja av att ha barn.

Har jag inte förutsättningarna som krävs för en bra barndom i detta samhälle skaffar jag inte tre barn.

Man skaffar väl inte fler barn medan man går på soc.bidrag. Det är inte schysst mot barnet.

Rebecka • Mina barn rider, 3800 kr per termin och barn det är 15 200 kr om året för en gång i veckan/barn…

Utöver det har de andra aktiviteter så som simskola. Ca 25 000 om året lägger vi på våra två barns aktiviteter och då har jag endast räknat medlemsavgifter.

Vi har råd, men jag känner med de som inte har förutsättningar och det är väldigt sorgligt att barnidrott ska bli en klassfråga.

Daniel • Problemet är att ni pratar en "summa". Säg 2000kr för ett år.
Slå ut det på antal tillfällen dom är med på.

Säg 72 träningar på ett år, kanske 30 matcher med seriespel och någon cup.

2000÷102=19,6kr per tillfälle.

Dom flesta föreningar kan man även få en betalplan.

Kläder ingår oftast i medlemsavgiften. Så bara skor och benskydd behöver införskaffas.

Vi hade skoinsamling också när någon växt ur dom osv så kunde någon ta över dessa.

Myntet har 2 sidor.

Mvh tränare i Orten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.