Älvdalen, Mora och Orsa utsatta för dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalen-, Mora- och Orsa kommun har utsatts för dataintrång, vilket resulterat att någon fått åtkomst till åtminstone 14 användarkonton hos kommunerna.

Kommunerna skriver på sina hemsidor att intrånget ska skett genom ”phishing”, alltså mail med klickbara länkar, och där de som ligger bakom intrånget även fått tillgång till vissa system och kunnat ta del av e-post.

– Man har kommit över inloggningsuppgifter och polisen håller på att analysera det hela, men vi kan inte säga exakt hur intrånget har gått till, säger Maria Särnblad, tf kommunchef vid Älvdalens kommun.

Delar IT-system

De tre kommunerna delar IT-system och där intrånget kunde stoppas av IT-enheten strax efter det upptäcktes i mitten av juli.

Enligt Särnblad ska enheten ha en bra bild av hur länge intrånget pågått, men inget man vill kommentera i större utsträckning nu under utredningsarbetet.

Det ska också analyseras vilken information som kan ha kommits åt samband med intrånget.

Händelsen är polisanmäld och ska utredas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spoofing, vishing och phishing – Vad är det? Karl-Johan Lantz, civil utredare vid bedrägerigruppen i Linköping, berättar hur några av bedragarnas metoder fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.