Reportern och Anna Stenvi går på strandpromenaden i Rättvik. Anna Stenvi berättar om hur hon inte fått det stöd som hon hade behövt från vården för de sexuella övergrepp som hon utsattes för i sin barndom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna Stenvi, till höger, utsattes för sexuella övergrepp som barn och känner inte att hon har fått det stöd som hon hade behövt från vården. I videon berättar hon om upplevelserna för SVT:s reporter. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Anna i Rättvik fick inte den vård hon behövde efter sexuella övergreppen

Publicerad

Anna Stenvi väntade många år med att söka vård för de sexuella övergrepp som hon utsattes för i sin barndom. När hon väl vände sig till sjukvården fick hon inte det bemötandet hon väntade sig.

– Man känner sig väldigt ensam och behöver strida för att få rätt vård, säger hon.

Anna är inte ensam om sin upplevelse av vården. Även Hermine Holm, generalsekreterare i riksföreningen mot incest och andra sexuella övergrepp i barndomen (Rise), vittnar om att det saknas en tydlig struktur för hur vården ska hantera patienter som utsatts för sexuella övergrepp som barn men som söker vård först i vuxen ålder.

– Ansvaret puttas runt mellan olika instanser. Att vi inte tar det på större allvar är fruktansvärt, säger Hermine Holm.

Domar om sexualbrott mot barn ökar

Man behöver strida för att få rätt vård” – hör Anna om hennes upplevelse av vården i klippet ovan.

Regionen: ”Vi behöver bli bättre”

I en rapport från Sveriges kommuner och regioner från 2020 lyfts flera brister i vårdens hantering av personer som utsatts för sexuellt våld. Det handlar bland annat just om att det saknas en tydlig struktur och tydliga rutiner för vem som har ansvaret.

– Vi har gett ett särskilt uppdrag till Region Dalarna och alla kommuner att reda ut hur vi ska samarbeta, så att man inte ska bollas mellan kommunen och regionens vård. Det behöver vi bli bättre på, säger Sofia Jarl (C), ordförande i  Region Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd.

Region Dalarnas symbol till vänster, kvinnlig politiker som intervjuas till höger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar regionrådet Sofia Jarl (C) om vården för de som utsatts för sexuella övergrepp och vad de gör för att utveckla den: ”Vi behöver bli bättre”. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Hit kan du söka dig för att få hjälp

Om du har utsatts för sexualbrott eller misstänker att någon annan har utsatts – ring polisen på 114 14, om det är akut ring 112.

För dig som vuxen

Rise

Här kan du som är vuxen och har utsatts för sexuella övergrepp som barn få stöd av andra med liknande erfarenheter.

Wonsa

Arbetar med behandling, forskning och utbildning för att förebygga sexuella övergrepp. På kliniken görs först en kartläggning och bedömning, därefter föreslås ett behandlingsprogram utifrån det du har varit med om.

För dig som barn

Storasyster

Har olika funktioner för dig över 13 år. Bland annat stödgrupper, rådgivning och medföljning till polis, vård- eller behandlingsinsatser.

Ecpat

Har en hotline där man kan anmäla exploatering av barn. De erbjuder även vuxenstöd och Ditt ecpat för barn och unga under 18 år.

Bris

Via Bris kan barn och unga under 18 år bland annat få hjälp och stöd av kuratorer, via chatt, mejl eller ansikte mot ansikte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Domar om sexualbrott mot barn ökar

Mer i ämnet