Polisen Anette Zackrisson är gruppchef för brott i nära relation i polisregion Bergslagen. Hon har arbetat med barn som utsatts för brott sedan 2001 och anser att barnförhören har blivit bättre sedan dess.
– Då hade vi ingen förundersökningsledare med oss och inte heller socialtjänsten. Det är jätteviktigt att de får ta del av förhöret samtidigt, säger Anette Zackrisson.
Intresserade sig för psykologin
Varför började du jobba med det här?
– Söker man sig till oss så tror jag att man känner att det här är något som man klarar av. Jag tror att man är intresserad av psykologin – vad är det som gör att man begår de här brotten? Så var det i alla fall för mig.
Se Anette Zackrisson visa och förklara polisens metoder i videoklippet.
Hit kan du söka dig för att få hjälp
Om du har utsatts för sexualbrott eller misstänker att någon annan har utsatts – ring polisen på 114 14, om det är akut ring 112.
För dig som vuxen
Rise
Här kan du som är vuxen och har utsatts för sexuella övergrepp som barn få stöd av andra med liknande erfarenheter.
Wonsa
Arbetar med behandling, forskning och utbildning för att förebygga sexuella övergrepp. På kliniken görs först en kartläggning och bedömning, därefter föreslås ett behandlingsprogram utifrån det du har varit med om.
För dig som barn
Storasyster
Har olika funktioner för dig över 13 år. Bland annat stödgrupper, rådgivning och medföljning till polis, vård- eller behandlingsinsatser.
Ecpat
Har en hotline där man kan anmäla exploatering av barn. De erbjuder även vuxenstöd och Ditt ecpat för barn och unga under 18 år.
Bris
Via Bris kan barn och unga under 18 år bland annat få hjälp och stöd av kuratorer, via chatt, mejl eller ansikte mot ansikte.