Åsa fick sina pengar spärrade när hon tankade bensin

Uppdaterad
Publicerad

Tänk dig att någon utan förvarning tar hundratals kronor från ditt konto och att du först flera dagar senare får tillbaks dem.

Det är något som hänt många kunder som har tankat drivmedel med kort det senaste året.

– Det hände mig så sent som i förra veckan, säger Åsa Wiklund, som blev av med allt hon hade kvar på kontot efter att ha försökt tanka på en kortautomat i Svärdsjö.

De 650 kronor hon hade på kontot reserverades av banken och hon fick tillbaka dem först två dagar senare efter många telefonsamtal och mejl.

Många drabbade

Åsa är inte ensam. SVT har talat med många kortkunder som drabbats av det system där ett belopp reserveras på kontot när man tankar på en kortautomat.

Det var kortföretagen som införde reservationerna i början av året för att undvika att kunder tankar för mer pengar än som finns på kontot.

Upp till 1 500 kronor blir helt enkelt låsta till dess att tankningen är avslutad. Därefter förs de pengar man inte tankat för tillbaka till kontot. Om man har mindre än 1 500 kvar på kontot så reserveras allt man har kvar.

Spärren ligger kvar

I de flesta fall sker det här så snabbt att kunden inte märker något,  men ibland ligger spärren kvar och pengarna fortsätter att vara låsta i ett par dagar eller längre. SVT har talat med kortkunder som inte fått tillbaka sina pengar förrän efter en vecka.

– Jag har fått höra av mina vänner att det är många som råkat ut för det här. Ensamma mammor som ska ha fredagsmys med barnen men som råkar tanka först och sedan har noll kronor kvar på kontot hela helgen.

– Nej, handla mat först och tanka sedan, det är mitt råd, säger Åsa.

Länsförsäkringar är en av de banker vars kunder har råkat ut för att pengar har blivit spärrade på kontot under flera dagar efter att de tankat, här besvarar bankerna på kritiken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.