Avestas chef för omsorgsförvaltningen, Carina Johansson, sitter i ett konferensrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det handlar om resurser” – hör Carina Johansson, chef för Avestas omsorgsförvaltningen, om anledningarna till ”Hälsoschemat”. Foto: Audrey Erath/SVT

Avestas omsorgschef om kritiken: ”Klart att det säger någonting”

Publicerad

Trots två år av kritik är Avesta kommun övertygade om att ”Hälsoschemat” är rätt väg att gå om de anställda inom äldreomsorgen ska orka jobba heltid. Men de kritiserade förändringarna handlar inte bara om hälsa, utan också om pengar.

– Som det ser ut just nu så finns det inga planer på att gå tillbaka, säger Carina Johansson, chef för omsorgsförvaltningen.

Införandet av ”Hälsoschemat” i Avesta är ett resultat av att kommunen har en hög andel anställda inom äldreomsorgen som jobbar heltid, något man aktivt jobbat för och som stadigt ökat sedan 2008.

– Men då arbetet inom äldreomsorgen många gånger kan vara tungt, så har vi bestämt att man ska jobba kortare pass med färre fridagar för att orka ända till pension, säger Carina Johansson.

Kommunal Avesta: ”Trötta och slitna”

Men fackförbundet Kommunal Avesta håller inte med om att ”Hälsoschemat”, som det ser ut just nu, är hälsosamt.

– Vi upplever att våra medlemmar är trötta och slitna. Att man upplever att man inte har någon återhämtning i schemat, säger Anne Axelsson, ordförande.

Fast schema på väg tillbaka

Därför driver Kommunal Avesta på för att kommunen ska införa fast schema igen, något som kommunen är villig att testa i ett pilotprojekt framöver.

– Vi kommer aldrig kunna få alla nöjda, men det vi hör när vi varit ute och pratat med våra medlemmar är att man framförallt vill ha ett fast schema med delaktighet. Det går att göra förändringar och det skulle vara bra för att få ett lugn, säger Anne Axelsson.

Den namninsamling, som visar att över 400 anställda är missnöjda med ”Hälsoschemat”, kommer också lyftas på nästa samverkansmöte mellan kommunen och facket.

I klippet: ”Det handlar om resurser” – det här är anledningarna till ”Hälsoschemat”.

”HÄLSOSCHEMA” I AVESTA

Schemaförändringarna är flera och ser olika ut beroende på om man jobbar dag/kväll eller natt:

  • För nattpersonalen har passen, måndag till torsdag, minskat från tio till nio timmar. Det innebär ytterligare ett pass per vecka, från tre till fyra.
  • För de som jobbar dag/kvällspass är den stora skillnaden att man jobbar kortare pass, max åtta timmar. Det innebär dock fler pass och därmed färre hellediga dagar.
  • Resurspass har tillkommit för att de anställda ska komma upp i heltid. Det innebär att ens arbetstid kan förläggas på en annan enhet i kommunen än där man vanligtvis arbetar.
  • Tidigare lade enheterna sina scheman själva och de anställda kunde påverka hur de jobbade i större utsträckning. Numera läggs scheman centralt.
  • Tidigare hade de anställda ett fast schema, nu läggs schemat åtta veckor framåt och börjar gälla två veckor innan. Dock är planen framöver att införa fast schema igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.