– Jag förstår att det är färre odlare. Det har blivit svårare att få sälja sina produkter i livsmedelsbutikerna, säger Anders Björklund som levererar grönsaker till restauranger och butiker.
Han har odlat sedan slutet av 90-talet men har nu bestämt sig för att sälja verksamheten.
– Vi vill gärna att någon tar över, det känns tråkigt om det bara skulle försvinna efter 25 år.
Färre odlare säljer till butiker
Antalet yrkesmässiga grönsaksodlare som säljer till butik minskar i länet – den trenden är tydlig, enligt Länsstyrelsen Dalarna.
– Blir det inga yrkesmässiga odlare kvar som kan leverera till butiker och restauranger minskar självförsörjningsgraden ytterligare. Vi blir ännu mer beroende av att köpa grönsaker från södra Sverige och Europa, säger Kristina Homman som arbetar som projektledare för kompetensutveckling riktad till lantbruk och landsbygd i Dalarna.
”Skillnad att odla grönsaker jämfört med spannmål”
Det är svårt att få fram någon exakt statistik när det gäller grönsaksodling i Dalarna. Enligt Kristina Homman finns det i dag endast fyra odlare kvar som säljer till butiker i länet.
– Vi har jobbat för att få fler yrkesmässiga odlare i länet men inte lyckats särskilt väl. Det finns många duktiga jordbrukare men det är stor skillnad på att odla grönsaker jämfört med att odla spannmål.
I videon: Följ med till Anders Björklunds grönsakodling i Rättvik.