Delad bild – till vänster en kvinna med röda skidglasögon och en grön täckjacka, till höger skidbackar i Sälen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Så länge de hörs bra” – se mer i klippet om hur Sara och andra besökare i Sälen tänker kring behovet av VMA-larm i fjällvärlden. Foto: Sofie Lind/SVT

Besökarna i Sälen positiva till VMA-tutor i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommun planerar att sätta upp VMA-ljudlarm i bland annat den norra kommundelen, eftersom tusentals fjällturister besöker Sälen-området varje år.

– Här uppe är man ju helt ovetande om vad som händer runtomkring, säger en besökare som SVT träffar i backen.

Kommunen skickade in sin ansökan om VMA-system till MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för nära två år sedan – men har fortfarande inte hört något.

– Vissa kommuner tar lång tid att handlägga, skriver Elin Bohman, pressekreterare på MSB i ett mejlsvar till SVT och menar att vissa inte haft någon utomhusvarning tidigare och att man måste utreda om kommunen kan utsättas för fientligt flyg under höjd beredskap.

De besökare i Sälen-området som SVT Nyheter Dalarna pratat med ser positivt på kommunens planerade ljudlarm, men vissa ser också att larm i mobiltelefonen skulle kunna vara ett alternativ.

– Det är en bra idé, säger Sara Nilsson om VMA-tutor.

Två män moterar en VMA-tuta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se räddningschefen Magnus Östlund berätta om ansökan om VMA-larmen som lämnades in för snart två år sedan – och som de fortfarande inte hört något mer om. Foto: SVT

HÄR FINNS ”HESA FREDRIK”

  • VMA, ”viktigt meddelande till allmänheten”, består av meddelanden i radio och tv, som ibland föregås av utomhussignal, samt en server som uppdaterar internet och appar. Man kan även få ett VMA via sms.
  • Utomhusvarningssystemen finns i 235 av landets 290 kommuner, varav ett 20-tal kommuner vill nyinstallera. MSB prioriterar dock först återaktivering av ungefär 580 stycken ljudlarm först.
  • I Dalarna saknas ljudlarm i Leksand, Gagnef, Vansbro, Malung-Sälen och Säters kommun. De två sistnämnda har ansökt men ännu ej fått beviljat. Orsa kommun är den senaste dalakommunen att få sin ansökan beviljad och där larm troligtvis sätts upp år 2025.

Källa: MSB, Orsa kommun, Säters kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.