Två män moterar en VMA-tuta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En internationell flygplats och risken för dammbrott är några orsaker till varför Malung-Sälen ansökt om ljudlarm – hör räddningschefen Magnus Östlund om den långa väntan. Foto: SVT

Nästan två år efter ansökan –inget svar om när VMA-larm kan sättas upp i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

För nära två år sedan skickades ansökan om att få installera VMA-tutor in, men Malung-Sälen väntar fortfarande på svar. Kommunen är en av ett tjugotal i landet som har fastnat i MSB:s flaskhals och inte får svar om man får sätta upp så kallade Hesa Fredrik, som varnar allmänheten för allvarliga händelser i samhället.

– Kommunen i sig är inget krigsmål men det kan vara bra att ha som komplement till de andra sätten att skicka ut VMA, säger räddningschefen Magnus Östlund i Malung-Sälens kommun.

För många ansökningar samtidigt

Majoriteten av landets kommuner har ljudlarm utomhus, så kallade Hesa Fredrik. Efter krigsutbrottet i Ukraina ansökte många av de som fortfarande saknar larm om att få installera.

Det har lett till en flaskhals och långa handläggningstider hos MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

MSB: ”Vissa kommuner tar tid att handlägga”

Utöver Malung-Sälens kommun inväntar även Säters kommun svar i Dalarna. Säkerhetssamordnaren Christoffer Larsen berättar att han var i kontakt med MSB i början av januari i år – men fick då veta att deras ärende inte ens påbörjats, trots att de skickade ansökan i augusti år 2022.

– Vissa kommuner tar lång tid att handlägga, skriver Elin Bohman, pressekreterare på MSB i ett mejlsvar till SVT.

Orsaken menar hon kan vara att vissa kommuner aldrig haft någon utomhusvarning tidigare och att man måste utreda om kommunen kan utsättas för fientligt flyg under höjd beredskap.

”Bara att vänta” – se i klippet vad räddningschefen tänker om att det gått snart två år sedan ansökningen skickades in, utan svar.

HÄR FINNS ”HESA FREDRIK”

  • VMA, ”viktigt meddelande till allmänheten”, består av meddelanden i radio och tv, som ibland föregås av utomhussignal, samt en server som uppdaterar internet och appar. Man kan även få ett VMA via sms.
  • Utomhusvarningssystemen finns i 235 av landets 290 kommuner, varav ett 20-tal kommuner vill nyinstallera. MSB prioriterar dock först återaktivering av ungefär 580 stycken ljudlarm först.
  • I Dalarna saknas ljudlarm i Leksand, Gagnef, Vansbro, Malung-Sälen och Säters kommun. De två sistnämnda har ansökt men ännu ej fått beviljat. Orsa kommun är den senaste dalakommunen att få sin ansökan beviljad och där larm troligtvis sätts upp år 2025.

Källa: MSB, Orsa kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.