Tre personer står i olika miljöer. Den första personen är klädd i en mörk jacka, omgiven av en stadsmiljö med träd och byggnader i bakgrunden. Den andra personen bär en svart väst och står framför en byggnad med moderna arkitektoniska inslag. Den tredje personen har på sig en svart kavaj och står på en gata med bostadshus synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan knappt gå ut längre” – tre unga i Borlänge betygsätter nattlivet i Dalarnas största tätort. Foto: Karin Lindh/SVT.

Betyget till Borlänges nattliv: ”Finns inte mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Färre unga i Sverige går på nattklubb än tidigare, enligt forskning från Lunds universitet. Och i Borlänge, Dalarnas största tätort, hade nattlivet kunnat vara mer livat, enligt de som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.

– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.

Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.

En trend i flera städer

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Fredde • Det finns inga nattklubb i Norrköping som jag känner till. Jag gjorde ett hemmafest, men det blev ett disaster. Skulle vara väldigt bra om man startar några i Norrköping, för ungdomar mellan 15-19

Eva • Hej, jag vet inte riktigt hur nattlivet ser ut här i Malmö längre. Men många yngre släktingar och kolleger säger att det verkar ha varit roligare förr. På 70 och 80 talet åkte vi oftast över till köpenhamn och festade. Nu blir det mest någon pub eller restaurang när man går ut. Vi lite äldre är nog bättre på att umgås rent generellt.

Karin • Pandemin tog väl helt knäcken på långsamt tynande dansarrangemang - oavsett om det gällde nattklubb eller dansband.
På många mindre orter viker befolkningssiffrorna drastiskt nedåt, det finns inte underlag helt enkelt.
Och ungdomar vidareutbildar sig i större utsträckning, det finns få jobb att kunna börja på direkt efter gymnasiet och tjäna egna pengar.

Jag är 60 år - när jag var 20 år fanns det dans av alla möjliga slag på hotell, Folkets Hus, nattklubbar. pubar, dansbanor, bygdegårdar och bjudningsdanser. När våra barn var i 20-årsåldern var det fortfarande okej. Men nu finns det ingenting på vår lilla ort. Det är rent utav lite sorgligt.

P (F) Feyerabend • För storstädernas del, lokalhyrorna! Små aktörer slås ut och kvar finns bara bjässar med en enkel kommersiell logik vilket ger homogenitet i utbudet, vilket i sin tur gör att det inte längre finns arenor för att utforska musik och klubbkultur och att hitta nya och egna uttryck. Som arrangör själv (om än inte inom renodlad klubbmusik) tycker jag det är oroväckande hur man idag köper in färdiga festkoncept från utländska eventbolag istället för att nära och lyfta fram lokala talanger. Döden för "det svenska musikundret"? Det kanske snarare är bristen på något genuint intressant att göra/höra som gör att yngre idag drar sig åt träning och sociala medier?

Något annat som jag tror driver på homogeniteten är att unga idag konsumerar musik genom streamingtjänster, där innehållet styrs av algoritmer. För tio år sedan var piratkopiering fortfarande legio, med allt vad det innebar av delande, tips, specialiserade nätfora och samlingsmani. Dessförinnan fyllde skivbutiker en sådan funktion. Idag regerar färdigpacketerade spellistor där stora skivbolag betalar in sin musik.

ktwon • Det är jävla liv på vissa nattklubbar i karlstad, testa det en löning vet jag! (helst i samband med en fbk-match på hemmaplan)

ktwon • Sen är det kanske inte så märkligt att ungdommar går ut allt mindre. En drink här i karlstad kostar 175kr och ölen omkring 95kr. Helt orimliga priser. klart ungdommar inte har råd. Är själv 25 år och köper knappt en öl när jag är ute. Problemet blir ju då att man i stället super skallen av sig innan man går ut på grund av priserna.

Lars • Gamers och Foodora påverkar nog mer än mycket annat.

Anton • Tror även att det är "ekonomiskt", att det handlar om pengar. När en nattklubb tar 150:-kr i inträde o så kanske du vill gå till ett annat ställe och så kostar det lika där! Då blir det dyrt och så klart priserna på mat och dryck.
På detta så är de få som engagerar sig! Får man det lika roligt och trevligt i sin stad som sina vänner? Kvalitet på DJ's också.
Var med om på ett ställe jag jobbade på att vissa Dj's spelade musik i nattklubben som skulle spelas på övervåningen.
Då gick så klart många gäster.
Ägaren lät ändå Dj jobba kvar för hen var ju billigare.
Kostade bara osv.
Marknadsföring (reklam) är också en grej många glömmer.
Du måste ha TikTok, Instagram, Fb för att ens hänga med och veta vad klubben/stället heter.
Till sist tydligt för typ av musik o ålder samt inträde.

A.J. • Det är ett sundhetstecken att alkoholkonsumtionen går ner. Förutsatt att man inte tar andra droger, så behöver man lära sig att ha kul utan alkohol. Om en tillställning görs kul genom droger så är den inte kul egentligen. Det är upp till ungdomarna själva att hitta på nya sätt att mötas i det verkliga livet och ta kontakt. Privatfester är ett sätt men kanske någon vill skapa en drog- och alkoholfri dansklubb.

Martim • Var på en svensexa i sommaren -23 och vi bokade bord på en ny nattklubb på avenyn, vi blev förvånade att det inte fanns nåt dansgolv.

En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.