En björn i en skog och en kamera som sitter på en trädstam

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rekordmånga jägare vill locka björn till sin mark genom att mata dem – Anders Gravsjö på Jägareförbundet i Dalarna om hur man använder åtlarna och hur de inte får användas. Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

Dags för årets björnjakt – antalet åtlar har fördubblats i Dalarna

Publicerad

När årets björnjakt startar på onsdagen har jägare haft åtlar på ett hundratal platser i Dalarna. Det är nästan dubbelt så många som förra året.

– Det är ju lite större sannolikhet att ha björn på din egen mark om du åtlar, de rör sig ju över stora områden, förklarar Erik Matsson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Ett annat skäl för att åtla är att man kan sätta upp kameror och se vilka björnar som rör sig i området, honor med ungar får man inte jaga.

Det är tillåtet att lägga ut mat från den 15 juli, och hela tiden som jakten pågår. Man kan mata björn med viltkött, till exempel kadaver från påkörda djur eller slaktavfall, men det går också att locka björnar med potatis eller äpplen.

– De känner lukt av allt möjligt smått och gott, de är ju allätare, säger Erik Matsson.

Stammen ska minskas

Under årets jakt i Dalarna får 80 björnar fällas. Tilldelningen är fördelad på fyra områden och norr om väg 70 är kvoten högst, 48 björnar får skjutas där.

– När vi kommer ner på rätt nivå kommer jakten minska, vi kommer kanske landa på en avskjutning på 25-30 djur, säger Erik Matsson.

BJÖRNARNA OCH JAKTEN

  • Björnen är fridlyst och får liksom de andra stora rovdjuren endast jagas under strikt kontrollerade former.
  • För att reglera antalet björnar och förebygga skador på tamdjur och renar får skyddsjakt och viss licensjakt genomföras.
  • Totalt 486 björnar får fällas i hela landet under 2024 års jakt.
  • Hösten 2022 fanns enligt den nationella populationsberäkningen cirka 2800 björnar i Sverige.
  • Antalet björnar minskar, i vissa län relativt snabbt, och beräknades hösten 2023 vara cirka 2 450. Minskningen är en förväntad effekt av de senaste årens ökade licensjakt. 

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.