SCB definierar arbetsför ålder som 20-64 år, och Dalarna ligger topp fem i riket både gällande andelen unga och andelen gamla. Trenden är dessutom på väg åt fel håll.
Ingen annan region i Sverige visar en större försämring när det gäller upplevd kompetensbrist under de senaste tre åren.
– Vi brukar säga att det är tufft nu, men det kommer att bli tuffare, säger samhällsanalytikern Peter Möller på Region Dalarna.
Allt färre i ”arbetskraftsreserven”
SCB:s arbetslöshetsnivå för Dalarna har sjunkit ordentligt sedan pandemin, och vid sidan om fördelarna uppstår det samtidigt besvär med att få tag på lämpliga anställda.
– Det är en häpnadsväckande utveckling, det har nästan halverats för både inrikes och utrikes födda. Utrikes födda hade 22 procents arbetslöshet i juli 2020, men i juli 2024 var det bara 13 procent, förklarar Peter Möller.
– För att kunna komma fram till rätt åtgärder behöver man till att börja med förstå underlaget som vi har, sade Möller när den nya kompetensrapporten presenterades vid temadagen ”Utbildning och arbetsliv i samverkan” (se faktarutan).
Få högutbildade kan passa Dalarna
I videoklippet får du se två områden där Dalarna sticker ut. Dels hur många fler vård- och omsorgsanställda som lär behövas i framtiden och dels varför den ovanligt låga andelen högutbildade inte behöver vara ett problem på Dalarnas arbetsmarknad.
Utbildning och arbetsliv i samverkan
Region Dalarna, Högskolan Dalarna och Arbetsmarknadskunskap Dalarna/Sandviken samlade på tisdagen den 14 november cirka 200 personer från bl.a. skolor, kommuner, näringsliv och politiker.
Målet med dagen var att diskutera, inspirera och informera om ”...hur framtidens arbetskraft kan förberedas och få rätt förutsättningar för de behov och utmaningar som regionens näringsliv står inför.”