– Vi beklagar att det här kommer så sent med tanke på folkomröstningen men vi hade inte kunnat gör det här tidigare. Naturen är föränderlig och i det här fallet rör det sig i om förändringar avseende kungsörn, därför återkallar vi våra ansökningar, säger Rickard Casselbrant, projektledare på Dalavind.
Dalavind lämnade in sina tillståndsansökningar i februari 2023 till Länsstyrelsen Dalarna, som utreder hur vindkraftverken kommer att påverka djur, natur och kulturvärden i de berörda områdena.
Extra kommunfullmäktige i Orsa
Under den så kallade kompletteringsperioden har det nu kommit fram att det finns fler kungsörnar än vad som tidigare varit känt i området.
Frågan om huruvida Orsa kommun skulle tillåta vindkraft i området skulle ha tagits upp i en folkomröstning den 9 juni.
Kommunen har nu kallat till ett extra kommunfullmäktige nästa tisdag 4 juni för att fatta beslut om att avbryta folkomröstningen. 300 personer har redan hunnit förtidsrösta.
– Den kommunala processen och den folkomröstningen är en process som inte vi har något att göra med. Vi har bara jobbat med tillståndsprocessen, säger Niklas Lundaahl, vd för Dalavind.
Besparingsskogen: ”Väldig tomhet”
Orsa besparingsskog som äger marken och drivit på för att få vindkraft till området, informerades om beslutet under dagen.
– Det klart att man känner en väldig tomhet när man har jobbat så intensivt med något, samtidigt är det Dalavind som äger projektet, vi får sitta lugnt i båten och se vilken väg de väljer att gå framåt, säger Martin Moraeus, ordförande i Orsa besparingsskog.
Snabbfakta om kungsörn i Sverige och Dalarna
Totalt sett registrerades 166 kullar och 191 ungar kungsörn förra året, vilket är det lägsta antalet sedan 2016 då 188 ungar konstaterades.
I Dalarna fanns 50, 5 besatta revir, men det skedde endast 3,5 lyckade häckningar vilket är det lägsta antalet någonsin. Flest besatta revir hade Norrbotten (129). Antalet lyckade häckningar var 50.
Källa: Naturhistoriska riksmuseet, inventering av kungsörn i Sverige 2023