– Jag tror inte det är så farligt jämfört med tidigare år, säger Helle Bryn Jensen på Länsstyrelsen Dalarna.
Att bli invald i kommunfullmäktige är för många en stor och viktig händelse. Det tyckte även Amanda Belin som valdes in som 21-åring för socialdemokraterna i Falun.
– Det var roligt och spännande och något som jag längtat efter i många år, säger hon.
Svårt bli tagen på allvar
Men två år senare har hon lämnat uppdraget. Hon menar att hon hade en naiv syn på hur mycket hon skulle kunna påverka men beslutet handlar också om strukturen i kommunpolitiken och möjligheten att bli tagen på allvar.
– Självklart har alla en möjlighet att göra sin röst hörd. Om man sedan blir lyssnad på är en annan sak, säger Amanda Belin.
Förändrad livssituation
Många av de som slutar uppger att de har en förändrad livssituation. En stor andel har också flyttat från kommunen och får då inte ha kvar sin fullmäktigeplats.
Men flera av de som hoppat av som SVT pratat med säger att de har invändningar mot trögheten i systemet och det som kallas tjafs som förhindrar utveckling.
Amanda Belin håller med om det och menar att istället för att ägna sig åt ett spel där man går bakom ryggen på varandra och bryter förtroenden, istället behöver jobba på att samarbeta mer och framförallt att våga lyssna till de yngre.
– Vi borde gå mer i armkrok, tillsammans är vi starka!
Hittills har det inte varit några problem att tillsätta ersättare för de politiker som hoppat av sina fullmäktigeplatser. Det är bara en plats som saknar ersättare och kommer att förbli tom resten av mandatperioden:
– Det finns en plats som är tom i Leksand. Där har fem Sverigedemokrater hoppat av och nu finns ingen mer att tillsätta, säger Helle Bryn Jensen.
Så många har hoppat av
Avhopp i Dalarna fördelade på parti:
Parti Antal avhopp Andel av partiets mandat
S 24 11%
M 17 19%
SD 15 24%
V 10 26%
C 9 8%
FP 6 29%
MP 2 7%
LHP 2 25%
KOSA 1 14%
KD 1 5%
Länk till PDF (för nedladdning)
Källa: val.se