– Efter att vi tog den nya anläggningen i drift år 2014 finns det inte längre något behov av den här laven. Det kostar att underhålla den och det är en risk att låta den stå kvar, säger Maria Lindvall som är projektledare för demoleringen.
”Skapa nya landmärken”
Men laven har ju blivit ett landmärke som förknippas med Garpenberg?
– Vi tänker att vi får skapa nya landmärken men förstår att det är ledsamt för byborna eftersom den alltid stått där. Det är lite vemodigt, slutet på en epok och början på en ny.
Ja, vad händer med området nu?
– Det är inte klart ännu. Tanken är att fånga upp ideér från närboende och andra intressenter. Vi har en utställning här på Folkets hus där barnen i skolan har fått rita förslag på vad de tycker att det ska bli.
Jessica, 13, trycker på knappen
Barnens förslag är allt från skejtpark till badhus. Jessica Haglund Eriksson, 13 år, föreslog ett hotell och det var hon som genom lottning valdes ut att trycka på knappen när lavens sista stund är kommen.
Maria Lindvall väntar sig att det kommer ganska mycket folk för att säga hej då till laven.
– Eftersom laven står centralt så kommer det nog att dra folk. Jag har hört att det arrangerats bussresor hit.
Gruvlaven rymmer gruvspelet
En gruvlave är en hög byggnad som byggs ovanpå gruvschaktet. I laven ryms det så kallade gruvspelet, eller uppfordringsverket.
Gruvspelet fungerar enkelt beskrivet som en hiss och används för att forsla upp material från ett lägre till högre plan.
Källa: Wikipedia