Trots att det redan har byggts relativt mycket de senaste åren så råder det ändå bostadsbrist i de flesta dalakommuner. Bara några av de minsta kommunerna uppger att de har balans på bostadsmarknaden. Det framgår av Länstyrelsen Dalarnas årliga bostadsenkät.
Upp till 4000 nya bostäder
Enligt enkäten ska 3 500 – 4 000 bostäder byggas innan 2023 års utgång. Enligt länsstyrelsen byggs mycket villor och bostadsrätter men det skulle behövas ännu fler hyreslägenheter för att komma i balans med efterfrågan. Det statliga stöd som behövs för det varierar över tid och med vilken politik som förs på riksplanet.
Går det över huvudtaget att bygga bort bostadsbristen?
– Inte enkom, och inte på så kort tid som på två-tre år som vi frågar om i enkäten, säger Frida Ryhag som jobbar hos Länsstyrelsen Dalarna med bostadsfrågor.
Hon påpekar att Dalarna inte är homogent. Det byggs till exempel mycket i våra största städer plus i fjällområdet Idre och Sälen. Och i fjällen varierar bostadsbristen dessutom över året, den blir mindre under barmarkssäsongen när det inte är lika många säsongsarbetare där.
- Vi har också sett att det i slutänden inte byggs lika mycket i kommunerna som de tror när de gör sina prognoser i förväg. Det kan uppstå olika typer av hinder på vägen. Så frågan är komplex.
I faktarutan ser du hur din kommun ligger till!
Hör i klippet när reportern förklarar vad det är för bostäder som planeras för att råda bot på bostadsbristen!
Så ser bostadsmarknaden i Dalarna 2022, kommun för kommun:
Avesta underskott
Borlänge underskott
Falun underskott
Gagnef balans
Hedemora underskott
Leksand underskott
Ludvika underskott
Malung-Sälen balans
Mora underskott
Orsa underskott
Rättvik balans
Smedjebacken balans
Säter underskott
Vansbro underskott
Älvdalen balans
källa: Länsstyrelsen Dalarna