Jordgubbsodlaren Ingemar Brandts i Hedemora är hoppfull om årets midsommarskörd. Foto: Jessica Hansson/SVT

Kall vår försenar jordgubbarna

Uppdaterad
Publicerad

En kall vinter och stora regnmängder i maj har gjort att det varit osäkert om det blir några jordgubbar till midsommar. Men när SVT Nyheter Dalarna besöker en jordgubbsodling i södra Dalarna är beskedet från odlaren positivt.

Det blev en seg start för jordgubbarna den här säsongen, men hoppet är inte ute. Så beskriver jordgubbsodlaren Ingemar Brandts i Hedemora läget. Fortsätter värmen att hålla i sig så kommer skörden till midsommar att bli bättre än förväntat.

– Som det ser ut just nu kommer det finnas jordgubbar att äta på midsommarbordet, men den stora skörden kommer att finnas mer i juli. Och det beror helt på vädret, säger han.

Ger längre säsong

Eftersom våren varit kall så har framförallt jordgubbar som växer i otäckta tyngre lerjordar blivit försenade, medan gubbarna i täckta jordar kommer vid ungefär samma tid som andra år.

– Det gör att säsongen kommer att bli längre eftersom de mognar vid olika tillfällen. Eftersom midsommar ligger sent i år så ser det lovande ut, berättar Tomas Tillman som har en sex hektar stor jordgubbsodling i Grangärde i Ludvika kommun.

Se när SVT:s reporter rapporterar direkt från jordgubbslandet i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.