– Det finns ett tydligt samband, ja. Det finns en generell brist på sjuksköterskor och då fungerar inte flödena på sjukhusen som de ska, säger statlige utredaren Kenth Nauclér till Nyhetsbyrån Siren.
1995 fanns det runt 25 800 sjuksköterskor i Sverige med utbildning inom fälten medicin eller kirurgi. Tjugo år senare var antalet nere på runt 8 200.
Det motsvarar en minskning med över två tredjedelar, trots att Sveriges befolkning ökade med ungefär tio procent under dessa år.
Allra störst var minskningen i Norrbottens län, där antalet minskade med 76 procent. I Dalarna syns en minskning på 66 procent på 20 år, år 1995 fanns det runt 800 och 2015, 20 år senare, var antalet nere på 269.
Bristande intresse
Kenth Nauclér har lett den statliga utredningen om framtidens utbildning av specialistsjuksköterskor, som nyligen publicerades.
– Vi har sett att det bristande intresset är som störst för dessa två specialistutbildningar. Utredningen föreslår en hel radda åtgärder för att komma till rätta med det, säger han till Nyhetsbyrån Siren.
Fler utbildas inom kirurgi
Enligt utredningen behandlas specialistutbildade sjuksköterskor ofta ”styvmoderligt” av arbetsgivaren. Deras kompetens tillvaratas inte optimalt vilket lett till att vidareutbildningen blivit mindre populär. Utredningen förslår bland annat att specialistsjuksköterskornas roll blir tydligare och att det ökade ansvaret ska återspeglas i lönen.
Det utbildas fler specialistsjuksköterskor inom kirurgi än inom medicin, ett förhållande på ungefär 60/40. I statistiken över yrkesverksamma redovisas de dock tillsammans, eftersom utbildningen var ihopslagen under många år.
”Finns risker för patientsäkerheten”
Kenth Nauclér framhåller att den svenska treåriga utbildningen till sjuksköterska är gedigen, och han ser inte att den grundläggande omvårdnaden är i fara.
– Det finns dock risker för patientsäkerheten när inte fortbildningen är regelbunden och om det inte finns tillgång till erfarna sjuksköterskor och specialistutbildade sjuksköterskor. Den samlade kompetensen på en vårdenhet är absolut avgörande för patientsäkerheten, säger han till Siren.