SVT Dalarnas granskning om vårdplatser i landstinget visar att det finns färre än på många år och värst är det inom kirurgin. Foto: SVT

Färre vårdplatser inom landstinget än på många år

Uppdaterad
Publicerad

I våras varnades det för bemanningskris i vården under sommaren. Därmed också brist på vårdplatser. SVT Dalarna har granskat antalet vårdplatser i länet och kan konstatera att farhågan besannats. Just nu finns färre vårdplatser än på många år och värst är läget inom kirurgin.

– Konsekvenserna för patienterna blir att det bara är de som är akut sjuka eller de som har cancersjukdomar som får sina operationer. Patienter med godartade tillstånd, som kan innebära jättemycket lidande och påverkan på livskvaliteten blir tyvärr väntande i långa köer, säger Kristina Jennische, läkare på kirurgen och ledamot i Dalarnas läkarförening.

Konstant sjuksköterskebrist

I dag är 108 av 250 vårdplatser på division kirurgi stängda, alltså 43 procent. Problemet är en konstant sjuksköterskebrist.

– Jag tror att risken är uppenbar att vi förlorar ännu mer personal just på de här avedelningarna som har det tuffast, kirurg och medicin, som har stora vakanser i dag. De som jobbar där får ju jobba ännu tuffare, säger oppositionsråd Ulf Berg (M).

”Hittills fungerat bra”

I hela landstinget ska det finnas 744 vårdplatser, något landstinget inte nått upp till på hela året. Under sommaren varierar antalet platser, men de är färre än på länge.

För ett par veckor sedan var bara 503 öppna, totalt 241 stängda vårdplatser i länet alltså.

– Den här sommaren har hittills fungerat bra. Det har varit några dagar där det har varit väldigt jobbigt naturligtvis, men landstingsdirektören som har hand om verksamheten även sommartid ser till att träffa ledningen för all verksamhet vi har på våra sjukhus varje dag, säger Gunnar Barke (S), landstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.