Nu har landstinget tagit fram en åtgärdsplan för kirurgkliniken på Falu lasarett. Bland annat ska fler vårdplatser öppnas innan året är slut. Foto: Bertil Ericson, TT

Så ska kirurgkliniken på Falu lasarett bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Efter turbulensen inom kirurgin på Falu lasarett har en åtgärdsplan skapats för att avdelningen ska utvecklas och bli bättre. Hur det här ska göras visas i en rapport gjord av landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg. Där listas flera åtgärder, bland annat att öppna fler vårdplatser.

Hittills i år har runt 56 vårdplatser varit tillgängliga på kirurgkliniken i Falun. En siffra som går att jämföra med de 74 platser som landstinget strävar efter att ha. Under sommaren kommer det dock att handla om ännu färre platser, men därefter är planen att få till 64 platser innan året är slut. Något som innebär en fortsatt neddragning, men som samtidigt är en förbättring.

– Det krävs flera saker för att vi ska kunna öppna fler platser. Rekrytering av folk bland annat, men också att se om man kan jobba på andra sätt och på så sätt frigöra resurser, säger landstingsstyrelsens ordförande Gunnar Barke (S).

Har varit en turbulent tid

Just antalet platser på avdelningen har varit en återkommande fråga och en stor del av den turbulens som varit. Bland annat meddelades det i januari att 16 platser av de planerade 74 skulle stängas på grund av brist på sjuksköterskor. Det här är också en bakomliggande orsak till varför den nya åtgärdsplanen tagits fram.

”Är mycket optimistisk”

Förutom målet med att skapa fler vårdplatser innan årsskiftet kommer landstinget även att arbeta vidare med att förbättra situationen på kirurgkliniken. Bland annat genom att öppna avdelning 11 i oktober och utöka resurserna till analysavdelningen. Något som framgår i rapportens lista på åtgärder.

Barke, som konstaterar att det finns en hel del att göra, menar att allt pekar på att det arbete som inleds kommer att leda till en förbättring.

– Jag är mycket optimistisk, det har gjorts ett fantastiskt jobb, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.