Person i café med semlor och människor i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Måste det vara så dyrt?” – Följ med till konditoriet och hör vad besökarna tycker är ett rimligt pris på semlorna. Foto: Johan Lindgren

Dyrare semlor stoppar inte kunderna – ”Man lär unna sig”

Uppdaterad
Publicerad

Priset på semlor slår nya rekord på grund av ökade råvarupriser. Men det är inget som verkar påverka semmelätarna i Leksand i någon större utsträckning.

– Priset på grädde har gått upp ofantligt mycket, det gäller även mandelmassa, säger Robert Tamm som är konditoriägare i Leksand.

Priset på semlor slår nya rekord och beräknas ha ökat med 30 procent på tre år.

Klassiska semlan fortfarande storsäljare

Men kunderna verkar inte stoppas av ett högre pris, till konditoriet i Leksand är det en strid ström av folk som kommer in för att handla semlor under tisdagen.

Konditoriet räknar med att sälja ett par tusen semlor under dagen och det är ingen fråga om vilken semla som är mest populär.

– De klassiska, cirka 1 500 av de som säljs är klassiska med mandelmassa, säger bagerichefen Sara Lidell.

En bagare skjuter en vagn med nybakade semlor i ett bageri.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bakat sedan mitt i natten för att förbereda – följ med in bakom kulisserna på konditoriet i Leksand där tusentals semlor säljs under tisdagen. Foto: Johan Lindgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.