Halla Alrefay från Falun sitter i en stol i en studio med mörka gardiner och en dator i bakgrunden. De håller en smartphone och ser avslappnade ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tystnaden är bruten. När musikern Halla Alrefay ringer sin faster i Syrien blandas skratt, sång och allvar. Efter Assad-regimens fall kan de tala fritt utan att vara rädda för repressalier. Foto: Johan Lundahl/SVT

Efter Assad-regimens fall – nu vågar Halla från Falun prata öppet om sitt hemland

Uppdaterad
Publicerad

Under en lång tid vågade inte Halla Alrefay från Falun tala öppet om situationen i Syrien – rädslan att släktingar och vänner i hemlandet skulle råka illa ut var stor. Men efter regimens fall berättar hon nu om lyckan att våga tala om en framtid med demokrati och upprättelse.

– När min faster ringde från Damaskus grät jag av glädje, säger hon.

2014 flydde Hallas familj från Damaskus i Syrien till Falun. Halla började tidigt använda musiken för att bearbeta sina upplevelser från kriget.

– Jag har lidit av en hel del trauman från kriget. Då har musiken varit en viktig del och hjälpt mig genom den processen, säger hon.

Assads regim i Syrien har fallit

Efter nästan 14 år av inbördeskrig i Syrien genomförde nyligen rebellgrupper, ledda av jihadistgruppen Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en snabb offensiv mot Assadregimen. Den 8 december nådde rebellerna Damaskus och deklarerade att diktatorn Bashar al-Assads regim hade fallit.

Rädsla för att tala

Möjligheten att tala fritt med släktingar och vänner i Syrien och i Sverige har varit begränsad under hela Hellas uppväxt. Rädslan för att bli påkommen som regimkritiker och straffad har varit stor.

Men när hennes faster nu ringer talar de om framtiden, hur de önskar att det ska bli en demokrati och att regimen ställs inför rätta.

– Det har så länge varit ett ämne man inte får tala om. Men man får börja vänja sig, säger Halla Alrefay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Assads regim i Syrien har fallit

Mer i ämnet