Nu polisanmäler revisorn, Margareta Lindgren, distriktet då hon menar att hon fortfarande inte fått ta del av det fullständiga underlaget i bokföringen. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter kvittobråket i SD Dalarna – nu polisanmäls partidistriktet av egna revisorn

Uppdaterad
Publicerad

Kvittobråket i SD Dalarna blir nu ett ärende för polisen. Sverigedemokraternas revisor Margareta Lindgren polisanmäler partidistriktet eftersom hon menar att man inte kunnat visa upp kvitton för alla transaktioner i bokföringen.

– Kan de bara visa mig alla kvitton så är allt ur världen, säger hon.

Den 11 juni stoppades SD:s partistöd från Region Dalarna på cirka två miljoner kronor, eftersom partiets revisor underkänt bokföringen för 2023 då hon menar att det saknades underlag för flera transaktioner.

Nu polisanmäler revisorn, Margareta Lindgren, distriktet då hon menar att hon fortfarande inte fått ta del av det fullständiga underlaget. Det var Avesta tidning först med att berätta.

– Jag har inte sett några kvitton. De får komma och visa mig. Om allt stämmer kommer jag att dra tillbaka anmälan, men jag måste ha bevis, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

”Det är bara trams”

Distriktsordföranden i Dalarna, Rasmus Giertz, kommenterar polisanmälan mot distriktet såhär:

– Det är bara trams och det kommer läggas ner. Det finns underlag för samtliga verifikationer och transaktioner. De finns i en pärm på partiets kansli, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Rasmus Giertz säger också att Margareta Lindgren uppmanats att komma för att granska bokföringen, men Lindgren menar att det inte gått till på rätt sätt.

– Det kom ett mejl om att jag skulle välja vilken dag jag ville komma för att titta i pärmen, men så ska det inte gå till. Det är kassören som ska ha pärmen och lämna till revisor. Det krävs att jag granskar kvitton och det är ett jättejobb som skulle ta flera dagar, säger Lindgren.

Ny ansökan till regionen

SD-distriktet har lämnat in en uppdaterad redovisning till regionen. Där har Sonny Pettersson (SD) utsetts till partiets revisor och godkänt bokföringen. En ny ansökan om partistöd ligger nu på regionstyrelsens bord.

– Jag har bara snabbt ögnat igenom den och skickat vidare till kansliavdelning. De behöver titta på den och fundera på om det behöver kompletteras, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).

Hon tror att det finns förutsättningar för att få ansökan godkänd.

– De krav som finns i kommunallagen är att det finns en rättvisande redovisning och att den granskats av en av partiet utsedd granskare. Om de valt en ny och den godkänt, så tror jag att det kommer att anses tillräckligt, säger hon.

I mitten av september ska regionstyrelsen besluta om partistödet ska betalas ut eller inte.

Se videon nedan från 11 juni, när fullmäktige beslutat att stoppa SD:s partistöd.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar Elin Norén vad som är problemet med SD:s inskickade material, och Rasmus Giertz (SD) förklarar varför de ska överklaga beslutet Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.