Arkivbild från ett tidigare regionfullmäktige i Dalarna. Foto: SVT

Efter bokföringsbråket – nu ska SD:s partistöd godkännas i Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna i Dalarna fick inte sitt partistöd beviljat för utbetalning innan sommaren på grund av tveksamheter kring bokföringen. Men nu ska partiet ändå få ut pengarna, enligt ett nytt politiskt beslut.

En av partiets revisorer hade i våras underkänt årsredovisningen med hänvisning till saknade utläggskvitton.

Då beslutade regionfullmäktige att partiet behövde lämna in kompletteringar till regionstyrelsen, och nu har det gjorts. En ny revisor har utsetts, som har godkänt och undertecknat årsredovisningen.

Enighet bland partierna

På regionstyrelsens arbetsutskott under måndagen togs ärendet upp på nytt. Detta var Sveriges Radio P4 Dalarna först med att rapportera om.

– Förslaget till beslut är att bevilja partistödet. De har lämnat in korrekta papper utifrån de krav som vi har möjlighet att ställa, och det fanns inget annat yrkande från något parti, säger Sofia Jarl, 1:a vice ordförande i regionstyrelsens arbetsutskott.

Nästa steg är att beslutet även ska godkännas på regionstyrelsens sammanträde den 16 september, så att SD får ut de resterande 1,9 miljoner kronorna.

Tillägg den 16 september: Regionstyrelsen har nu godkänt utbetalningen av hela partistödet.

SD tillbakavisar anklagelserna

Sverigedemokraternas företrädare Rasmus Giertz och Daniel Lönn har hela tiden hävdat att de har haft ordning på ekonomin, att de skulle få rätt juridiskt i den här frågan och att oenigheterna kring bokföringen snarare kopplas till en personlig vendetta.

Den tidigare revisorn har polisanmält SD:s distriktsförening för hanteringen av bokföringen.

Elin Norén som bläddrar i papper och Rasmus Giertz som tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet från maj 2024 visade Elin Norén (S) vad som var problemet med SD:s inskickade material, och Rasmus Giertz (SD) förklarade varför de tänkte överklaga beslutet. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.