När partistödsutbetalningen pausades innan sommaren stod samtliga partier utom SD bakom det beslutet. Foto: SVT

Klart: Nu får SD ut hela partistödet från Region Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Sverigedemokraterna i Dalarna får ut de nästan två miljoner kronor i partistöd som tidigare stoppats. Efter oklarheter med bokföringen i partiet stoppades utbetalningen i början av sommaren, men nu har regionstyrelsen gett grönt ljus.

Det var partiets tidigare revisor Margareta Lindgren som skickade in ett dokument till Region Dalarna där hon berättade att hon inte godkände partiets bokföring och skrev att den var inkomplett.

Hon stod även som revisor på SD:s partistödsredovisning, vilket ledde till att regionfullmäktige den 11 juni beslutade att SD behövde komplettera partistödsredovisningen innan 2024 års pengar betalades ut.

Nytt SD-namn har godkänt

En sådan komplettering har lämnats in och godkänts, med Sonny Pettersson (SD) som utsedd granskare. Han stod som suppleant till revisorn på den ursprungliga partistödsredovisningen.

Sverigedemokraternas Rasmus Giertz anser att utbetalningen borde ha gått igenom redan från början:

”Sonny Pettersson har alltid varit vår utsedda granskare och har aldrig underkänt någonting. Beslutet var olagligt och det inser de själva, vilket är varför de nu beslutar att betala ut det då vi hade vunnit rättsligt.”, skriver Giertz i ett SMS till SVT.

Sedan dess har den tidigare revisorn Margareta Lindgren även polisanmält partidistriktet, med hänvisning till att det saknas kvitton för utlägg, något som partidistriktets ledning har dementerat.

Elin Norén som bläddrar i papper och Rasmus Giertz som tittar in i kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet från den 11 juni visar Elin Norén vad som var problemet med SD:s inskickade material, och Rasmus Giertz (SD) förklarar varför de tänkte överklaga beslutet Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.