– Semesterdagar och flex räcker inte till så man får ta tjänstledigt för att spela, säger Esbjörn Samuelsson som spelar och sjunger gitarr i Xplays.
Xplays är ett av många band som spelar på deltid. Utanför bandet jobbar Esbjörn 100 procent som kvalitetsingenjör. I år har Xplays gått upp i antalet spelningar och har cirka 80 stycken.
– Det kan vara svårt med återhämtningen när man kommer hem sent med turnébussen och hinner sova tre timmar innan man ska upp och jobba.
”Rekommenderar inte heltid”
Bokningsbolag som SVT Nyheter Dalarna talat med tror att det kommer att dröja innan banden kan lämna deltiden bakom sig.
– Vi rekommenderar inte våra band att gå upp på heltid just nu, branschen är inte mogen för det, säger Cattis Johansson som driver ett bokningsbolag för dansband, och tror att det finns fler heltidsband om 5-10 år.
Enligt henne är en av förklaringarna till att många spelar på deltid att musikerna skaffade andra jobb under pandemin. Det får konsekvenser även för bokningsbolagen.
– Det krävs en helt annan planering nuförtiden för att få ihop det med deras andra jobb och det är svårare att hitta ersättare om ett band måste ställa in.
Tror det blir fler heltidsband
– Det bästa är när man får ihop turnéer så man är borta från onsdag till söndag. Det är svårare när det blir strödagar, säger Thomas Karlsson som spelar trummor i Xplays men också jobbar som platschef.
Ett deltidsband har mellan 50 och 80 spelningar per år, medan heltidsbanden ligger på ungefär 120-130 jobb på ett år. Allra mest har Donnez som har runt 160 spelningar per år. Därtill kommer resdagar till och från olika spelställen.