– Vi har lagt en förhandlingsframställan om brott mot MBL, samverkansavtalet och arbetsmiljölagen, utifrån det yrkar vi på skadestånd, säger Petra Kinnari, Kommunals ordförande i Falun.
Oannonserad förhandling
Kommunal fanns inte med vid samverkansmötet då facken ställdes inför en oannonserad förhandling vid sittande bord. Kommunal som är det största fackförbundet för kommunanställda i Falun hade innan mötet försäkrat sig om att inget större ärende skulle behandlas under dagen. Sektionen hade andra fackliga aktiviteter och kunde inte närvara.
– Vi fick beskedet att inget stort ärende skulle upp. Av kallelsen framgick det inte heller att det skulle ske en förhandling om chefstjänsterna och en ny ledningsorganisation. Hade vi vetat att det inte stämde hade vi naturligtvis ställt in våra aktiviteter och kommit.
– Vi ska alla få en chans att vara med vid förhandlingen och lyfta det som är viktigt och få en möjlighet att ifrågasätta, säger Petra Kinnari.
Fick tjänster utan rekryteringsprocess
Att det fanns saker att ifrågasätta är självklart menar hon och hänvisar till att de tillförordnade cheferna på de lediga posterna fick fasta förordnanden utan någon rekryteringsprocess:
– Vi vill markera att kommunen har gjort fel och brustit i rekryteringsprocessen när det gäller chefstillsättningarna, säger Kinnari som är besviken över att det samarbete som fack och kommun tidigare haft i dessa frågor nu har frångåtts.
– Vi har alltid tidigare arbetat sida vid sida och haft en god dialog, konstaterar hon.
Nya förhandlingar
Ytterligare fem fackförbund, Lärarförbundet, Lärarnas riksförbund, Vårdförbundet och Vision har begärt nya förhandlingar med Falu kommun med anledning av rekryteringspolicyn och förhandlingsordningen som inte har följts.
I ett mejl till SVT Nyheter Dalarna har kommundirektör Dan Nygren kommenterat de kritiserade tillsättningarna och hur det gått till och om kommunen riskerar att bli skadeståndsskyldiga:
– Ja, det finns en risk för skadestånd. Sannolikt handlar det om 10.000 kronor, tror Dan Nygren.