Fågelägare förbereder sig inför fågelinfluensan Foto: Jessica Hansson

Fågelägare i Dalarna mobiliserar mot fågelinfluensan: ”Smittan finns förmodligen redan här”

Uppdaterad
Publicerad

I dagsläget finns inga konstaterade fall av fågelinfluensan i Dalarna, trots det säger länsveterinären att smittan förmodligen redan tagit sig in över länsgränsen. Därför förbereder sig nu allt fler fågelägare för eventuella utbrott.

– Jag är självklart väldigt orolig. Om vi får in smittan hit på gården då blir det väldigt stora konsekvenser både när det kommer till arbetsrelaterade saker och sen självklart ekonomiskt, säger Björn Johansson, ägare till Catarinas sprätthönseri i Stora Skedvi.

I hela landet råder nu skyddsnivå 2, vilket innebär förhöjd risk för smitta. Detta pga att smittspridningen är så stor, något som SVT tidigare rapporterat om.

Kan tvingas slakta

– Vi följer instruktioner och rekommendationer till punkt och pricka. Vi är självklart vaksamma på detta för om det blir utbrott så tvingas vi slakta hela besättningen. Just nu får inte våra fågeldjur gå ut men den största risken hos oss är just om vilda fåglar t.ex släpper avföring eller likande i hagen, säger Gunnar Sahlin på Sahlins struts utanför Borlänge.

Släpp inte ut djuren

Enligt länsveterinären Janna Nises så är det sjöfåglar och rovfåglar som är känsligast för smitta men smittan kan även drabba alla andra fågelarter.

– Det är viktigt att nu skydda sina tama fåglar från kontakt med vilda fåglar. Det bästa sättet är att hålla sina tama fåglar inomhus, samt byta skor/kläder och tvätta händerna när man går in till sin fåglar. Fågelägare uppmanas också att försöka hålla rent från t.ex foderspill och annat som kan locka vilda fåglar till gården samt se upp för vilda fåglars bajs som kan generera smitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.